Arhiv tekstova Arhiv tekstova

75 godina Gupca

U okviru projekta 52 nedilje tradicijske kulture u Tavankutu, kao 13. po redu izložba u »pendžeru« mjesne Galerije priređena je izložba povodom ovogodišnjeg jubileja – 75 godina HKPD-a Matija Gubec. Osnovana 1946., udruga je tijekom vremena djelovala i djeluje kroz rad više sekcija – dramske, folklorne, tamburaške i drugih. Posebno je poznata po afirmaciji stvaralaštva naive u tehnici slame. Uz publikacije o udruzi i njezinim programima, na izložbi je prikazana »kruna« ovogodišnje seoske Dužijance (posvećena jubileju udruge) kao i Povelja Republike Hrvatske koju je Gubec dobio 2011. godine. Autor izložbe je predsjednik udruge Ladislav Suknović.
»Gubec je kroz svoju povijest djelovao često u neizvjesnim vremenima i teškim uvjetima rada, postojanja, često s izostalom ili zakašnjelom financijskom potporom, podrškom. Institucija koja je dokazala snagu kontinuiteta, razum upravljanja ali više nego li ikada, empatiju spram potrebitih. Gubec čine ljudi, grade ideje i vode vizije, koje u simbiozi tvore sigurno utočište i luku očuvanja tradicijske kulture, lokalne zajednice, našeg, baštinjenog, hrvatskog bića. Realizirani brojni planirani ciljevi, kontinuitet u djelovanju i poslovanju, brojni programi (Gupčev bal, Seminar, Kolonija, Festival dječjeg stvaralaštva, Tavankutski festival voća, izložbe, radionice, demonstracije), odvažili smo se i s novim projektnim idejama i novim prijateljima (Manjinska mladinoteka, Zelena ekonomija), širili smo svoje znanje i ideje (LAG Sunčana ravnica), bili smo gosti ali i dobri domaćini, nadasve bili smo dostojni imena kojeg nosimo«, naveo je u pratećem tekstu Suknović.
Aktivnosti u okviru projekta 52 nedilje tradicijske kulture u Tavankutu, a koji podrazumijeva tjedne, manje izložbe u izlogu Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame, možete pratiti na Facebook stranici tavankutskoga Gupca.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika