Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Niti koje povezuju

»Kao u onoj poznatoj pjesmi… ima neka tajna veza. Tajna veza, tajna vezenja. Tajna povezivanja igle, konca, platna… ali i tajna povezivanja priča, tajna smirenja, razmišljanja. Doista, za mene je vezenje godinama već neka priča koja povezuje, baš kao što se ubodi šarenih konaca povezuju u neki krajolik, neku laticu, neko sjećanje. Kao i kod mnogih, i kod mene je priča počela u vrijeme dok sam promatrala baku, ili žene u našem malom mjestu, kako zimi uz vatru, strpljivo i smireno koncem ispisuju neku zamišljenu sliku, cvijet ili likove preuzete iz nekih sjećanja, iz nekih naslijeđenih motiva. A sve je oko tih žena odisalo atmosferom smiraja, starinskih priča, razmišljanja...«
Ovim riječima je Mirjana Jana Biščević, supruga veleposlanika Hrvatske u Srbiji Hidajeta Biščevića, opisala u katalogu svoju ljubav prema ručnim radovima. Njenu prvu izložbu ručnih radova organizirala je kreativna sekcija Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina 30. studenoga u prostorijama te udruge. 

Biljni svijet kao omiljeni motiv

Ideja za organiziranjem izložbe nastala je ove jeseni prilikom Mirjaninog posjeta radionici jesenskog prela u surčinskoj udruzi, kada je i ona donijela nekoliko svojih radova. 
»Drago mi je da su se na izložbi okupili ljudi, dajući važnost jednoj vrsti ljepote kakve je vez. Mirjanini radovi su nas povezali da se družimo, da uživamo u njima i da se upoznajemo. Ako radove pogledamo bolje, vidjet ćemo da Mirjana najviše voli vesti biljni svijet. Najviše cvjetove i, vjerojatno nesvjesno, ona vezući taj biljni svijet vezuje u beskonačnost, neprekidnost. U radovima se osjeća snažna životna energija. Također su interesantni radovi s temom uskrsnih motiva gdje se osjeti njena dječja duša, vedar duh i pozitivan odnos prema svijetu, te jedan svijet u kome je pobijeđen kaos u sebi i oko sebe«, istaknula je voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović.

Balans između unutarnjeg i vanjskog svijeta

Autorica ručnih radova izrazila je zahvalnost surčinskoj udruzi da nešto od svojih radova pokaže javnosti. 
»Ljetos, kada sam došla u Surčin na svetu misu na poziv župnika Marka Kljajića, upoznala sam ove divne žene. Naprosto smo se ‘kliknule’ i imale smo neku poveznicu, a ja nisam znala koju. Shvatila sam da je naša poveznica kreativnost i nešto što se radi rukama. To je bio početak naše suradnje i nešto što moram priznati da me je nakon puno vremena onako istinski i od srca razveselilo. Ova izložba je rezultat tih razgovora i mojih unutarnjih razmišljanja«, izjavila je Mirjana Biščević.
Kako kaže, vezenjem postiže unutarnji mir, balans između ludog svijeta vani i mira iznutra. 
»Suradnju s ovim divnim ženama ću nastaviti tako da iskoristimo i ono moje što ja inače radim u struci. Ja sam health coach i želim pomoći tim ženama, ne samo iz kreativne sekcije, nego svim ženama iz Surčina da prevladaju neke svoje strahove, neke svoje nedoumice i izraze svoje vrijednosti i shvate koliko su divne i krasne«, kaže ona.
Izložbu je svečano otvorio novinar Robert Čoban, a prisutne je pozdravila i predsjednica udruge Fischer Katica Naglić i zahvalila se Mirjani na izložbi u njihovoj udruzi.
Moderatorica otvorenja izložbe bila je predsjednica HKD-a Hrvatski kulturni centar Beograd Ljiljana Crnić. Program su svojim izvedbama upotpunili članovi literarne i glazbene sekcije surčinske udruge Jana Šćulać, Stjepan Volarić i Ivica Ljevar. Osim župljana, otvorenju izložbe prisustvovali su i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji i Katoličke crkve. 
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika