Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nova sezona Mreže čitanja za srednjoškolce

SUBOTICA – Nakon prošlogodišnje promjene naziva i uspješnog natjecanja, Hrvatska mreža školskih knjižničara uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske i ove godine za srednjoškolce organizira kviz za poticanje čitanja i kreativnosti Mreža čitanja. U kvizu će, kao i prethodnih godina, sudjelovati i srednjoškolci koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku u Subotici. U Gimnaziji Svetozar Marković, Politehničkoj školi i Medicinskoj srednjoj školi kviz će provesti Gradska knjižnica Subotica u suradnji s NIU Hrvatska riječ.
U Godini čitanja, koja je proglašena u Hrvatskoj, tema ovogodišnjeg kviza za školsku 2021./22. godinu je »U mreži suvremenih hrvatskih pisaca«. Natjecanje se sastoji iz dva dijela: online kviza znanja i prezentacije multimedijskog uratka, a potrebno je pročitati sljedeće knjige hrvatskih autora: Jerko Mihaljević – Putar i parizer; Marina Vujčić – Susjed i Jurica Pavičić – Crvena voda.
Tijekom školske 2021./22. godine bit će održane tri razine natjecanja. Prva, školska razina kviza za poticanje čitanja i kreativnosti Mreža čitanja bit će održana danas (petak, 3. prosinca) diljem Hrvatske i u Subotici.
B. I.

Baštovanović na književnim susretima u Tutinu

TUTIN – Pjesnik Darko Baštovanović bio je sudionik prošloga tjedna održanih 43. Tutinskih književnih susreta i 15. Sandžačkih književnih susreta. U programu su sudjelovali autori iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije. Baštovanovićevo sudjelovanje u ovoj manifestaciji predstavlja i nastavak kulturne suradnje između hrvatske i bošnjačke zajednice u Srbiji. 

Gostovanje brijunskog Kazališta Ulysses

NOVI SAD – Večeras (petak, 3. prosinca) u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu gostovat će predstava Nosorog brijunskog Kazališta Ulysses. Predstava je rađena pod tekstu Eugènea Ionescoa, a režiju potpisuje Lenka Udovički.
»Predstava nas vodi u mali provincijski grad u kom hara dosad nepoznata epidemija koja napada ljude, a potom zaražene pretvara u – nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma«, navodi se u najavi predstave. 

Božićna izložba u Tavankutu

TAVANKUT – Večeras (petak, 3. prosinca) u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, bit će otvorena Božićna izložba. Otvorenje je u 18 sati. Na izložbi će biti izloženi kolači »božićnjaci« kao i rukotovorine s božićnim motivima. Izložbu skupa organiziraju mjesni HKPD Matija Gubec i spomenuta Galerija, a postav će ujedno biti i dio programa 52 nedilje tradicijske kulture u Tavankutu. 

Božićni koncert HKPD-a Matija Gubec

TAVANKUT – Božićni koncert HKPD-a Matija Gubec bit će održan sutra (subota, 4. prosinca), u Domu kulture u Tavankutu, s početkom u 18 sati. Nastupit će folklorne skupine Društva, a gosti koncerta bit će klapa Levanda iz Hrvatske. Cijena ulaznice je 200 dinara.

Riječki zbor Josip Kaplan u Beogradu

BEOGRAD – HKD Hrvatski kulturni centar Beograd organizira i ove godine predbožićni koncert u Beogradu. Ove godine nastupit će Pjevački zbor mladih Josip Kaplan iz Rijeke, a koncert će biti održan u subotu, 11. prosinca, u Ustanovi kulture Vuk Karadžić (scena Kult), s početkom u 20 sati.  
Osnovan 2006. godine, kroz svoj bogati repertoar PZM Josip Kaplan njeguje umjetničku glazbu svih stilskih razdoblja, obrade narodne i popularne glazbe, gospele… Zbor je održao veliki broj koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Češka, Slovačka, Italija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija…), a osvajao je i nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Umjetnička voditeljica zbora je Doris Kovačić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika