Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obljetnica isticanja hrvatske zastave na Gradskoj kući, Monoštor – kula HSS-a u Vojvodini

20. studenoga 1918. – Bácsmegyei Napló piše: »Na subotičkoj gradskoj kući, na kojoj su se do sada u bratskoj slozi vijorile mađarska trobojnica, srpska i hrvatska zastava, a od prije nekoliko sati i međunarodno obilježje socijal-demokracije, sada se nalaze samo dvije zastave: ona u nacionalnim bojama (mađarska – primj. V. N.) i socijalistička. Srpska i hrvatska zastava su skinute iz nepoznatih razloga«.

20. studenoga 1992. – Subotičke novine pišu da se slikar i likovni pedagog Stipan Šabić, član likovne sekcije KUD-a Bunjevačko kolo, predstavio subotičkoj likovnoj publici svojom trećom samostalnom izložbom 6. studenoga 1992. u izložbenom prostoru KUD-a Bunjevačko kolo.

21. studenoga 1917. – Zagrebačke Novine pišu: »Bunjevci božićne blagdane velikom radošću svetkuju. Jedno drugom na rastanku po običaju doda: Srećno provedi božićne blagdane! ili Blage božićne svece i slično. Prijateljima, koji su u daljini, običavaju slati božićne dopisnice, kojima izrazuju topli pozdrav i srećoželju svojim milim.«

22. studenoga 1939. – Novosadski Dan piše da su »Bunjevci hrvatofili« u Subotici svečano proslavili 10. studenoga kao obljetnicu isticanja hrvatske zastave na Gradskoj kući. Piše da je velika dvorana Katoličkog momačkog društva, gdje je održana svečana akademija, bila ukrašena hrvatskim nacionalnim draperijama i velikom slikom Vladka Mačeka, podpredsjednika vlade Kraljevine Jugoslavije i predsjednika HSS-a. Dodaje se i kako je svećenik Blaško Rajić između ostalog rekao: »Hoćemo da budemo u ovoj državi kao Hrvati Bunjevci a u sklopu banovine Hrvatske«.

23. studenoga 1927. – Zagrebački Dom donosi članak pod naslovom »O uzornom radu mjestne organizacije HSS u Bačkom Monoštoru (Vojvodina)«. Ondje piše da je Monoštor »kula HSS u Vojvodini«. U nastavku piše da je HSS na parlamentarnim izborima 1925. dobio u Monoštoru 511, a na oblasnim izborima 23. siječnja 1927. 607 glasova. Na parlamentarnim izborima 11. rujna 1927. HSS je dobio 640. Na općinskim izborima 6. studenoga HSS je od ukupno 40 odbornika dobio 29.

24. studenoga 1940. – Hrvatski dnevnik donosi članak Preobraženje gospođe Malagurski. To je zapravo reakcija na predavanje, koje je bunjevačka književnica Mara Đorđević-Malagurski održala o Bunjevcima na beogradskoj radio stanici. Ondje između ostaloga piše: »Neka gospodja Mara Gjorgjević-Malagurska (ili netko tko misli kao ona) dokaže, da u Subotici (od 1920. do 1938. – primj. V. N.) nisu protežirani madjaroni, pa čak i neki bivši dezerteri na račun baš onih ljudi, koji su pod opasnostima za vlastiti život 1918. proglasili raskid svih veza s Austrougarskom!« U nastavku stoji: »Hrvatska javnost mora konačno znati, da je Mara Gjorgjević-Malagurska rodjena Bunjevka, da je bila Hrvatica i da je nekoliko puta javno manifestirala to svoje hrvatstvo dok je bila – djevojka«.

25. studenoga 1938. – Subotičke novine pišu da je u Zagrebu osnovan pododbor Hrvatske kulturne zajednice, koja ima svoje sjedište u Subotici. Napominju da su u zagrebački pododbor ušla dva Berešca: Marin Radičev i Ivo Kovačev.

25. studenoga 1938. – Subotičke novine pišu da se u Bačkom Brijegu (Beregu) gotovo svaka kuća sprema kupiti kalendar Subotička Danica za 1939. godinu. Napominje da u selu ima više suradnika kalendara, od kojih je najpoznatiji Ante Jakšić, profesor na Isusovačkoj gimnaziji u Travniku.

26. studenoga 1925. – Neven piše da Hrvatsko pjevačko društvo Neven priređuje u Subotici 28. studenoga dobrotvorni koncert u korist proslavljenog i iznemoglog hrvatskog skladatelja Franje S. Vilhara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika