Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi Sad – najbolji europski trend brand u kulturi

Novi Sad dobitnik je nagrade za najbolji europski trend brand u oblasti kulture za 2021. godinu, u okviru Nagrada za europske kulturne brandove, koje su šesnaesti put dodijeljene u Dresdenu, priopćila je Fondacija Novi Sad – Europska prijestolnica kulture.
Novi Sad je tako postao prvi grad u ovom dijelu Europe koji je ponio tu nagradu, s obzirom na to da su dobitnici do sada bili iz Zapadne Europe poput gradova Pariza, Münchena, Berlina, Osloa i drugih. Zahvaljujući Novom Sadu, Srbija se našla u društvu četiri zapadnoeuropske zemlje koje su, otkako se nagrade dodjeljuju, imale svoje predstavnike među dobitnicima – Njemačke, Francuske, Italije, Norveške.

Žestoka konkurencija

U žestokoj konkurenciji za najprestižniju europsku nagradu u oblasti kulture našlo se 110 organizacija, institucija i kulturnih ustanova iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Belgije, Bjelorusije, Francuske, Izraela, Litvanije, Rusije, Srbije i Nizozemske. U finalnom izboru stručnog žirija Novi Sad je pobijedio berlinsku organizaciju Stiftung Zukunft Berlin i digitalnu švicarsku platformu za kulturu SpectYou.
Među ovogodišnjim laureatima su i kulturni centar Brunnenpassage Wien u kategoriji Europska nagrada za urbanu kulturu, Drezdenski simfonijski orkestar za doprinos kulturi u uvjetima pandemije, direktorica i kustosica memorijalnog centra Yad Vashemu u Izraelu Eliad Moreh-Rosenberg, njemački projekt BTHVN2020 i drugi. 
Novosađani su sada nositelji europske nagrade koju je njihov grad dobio zbog novih brandova kulture koji su utemeljeni prethodnih godina – Dočeka, Kaleidoskopa kulture i mreže kulturnih stanica.
»Ključna odrednica ove pobjede je kultura zajedništva, jer rijetko koja nagrada je zasluga čitavog jednog grada. Novosađani su je dobili jer su vjerovali, podržavali i zajednički radili na stvaranju toliko novog, drugačijeg i kvalitetnijeg u oblasti kulture da je Europa to ponovno prepoznala. Još jedna europska titula Novom Sadu nije jedino mjerilo uspjeha, ali je važna jer svaki veliki san prolazi kroz sumnje, opovrgavanja, od čega je najopasnije podrazumijevanje. Titulom najboljeg europskog trend branda u oblasti kulture Novi Sad je zahvaljujući sceni i građanima Novog Sada dobio mjerljivu vrijednost i nemjerljiv pozitivan ugled, ne samo za naš grad već i za cijelu Srbiju«, rekao je direktor Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture Nemanja Milenković.
Kao legati koji trebaju ostati gradu i nakon godine titule Europske prijestolnice kulture, programski luk Doček pretvorio je najluđu noć od puke zabave do proslave koja obuhvaća dvije nove godine, dva pisma i dvije umjetnosti – vizualnu i izvođačku, slaveći tako kulturnu raznolikost, kao jedan od glavnih epiteta Novog Sada, dok je Kaleidoskop kulture kao cjelogodišnji projekt postavio nove kulturne prakse zasnovane na kulturi zajedništva, koje povezuju institucije, organizacije, umjetnike, volontere i publiku.
Mreža kulturnih stanica očuvala je i revitalizirala kulturno i industrijsko naslijeđe grada i stavila ga u službu kulture i umjetnosti, aktivirala prostore u okolnim mjestima i udaljenim dijelovima Novog Sada i ustanovila tako nove prakse decentralizacije kulture koje mogu biti primjer i za druge gradove. Mreža kulturnih stanica za sada obuhvaća osam prostora i jednu pokretnu kulturnu stanicu – Karavan.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika