Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Novi stalni postav galerije dr. Vinko Perčić

SUBOTICA – Subotička Galerija dr. Vinko Perčić ima novi stalni postav, koji je javnosti premijerno prezentiran u rujnu, u sklopu programa Dana grada. Novi postav sadržava više grafika i crteža, kao i predmeta primijenjene umjetnosti te dokumentacije vezane za život i rad liječnika i kolekcionara dr. Vinka Perčića. 
Galerija ima ukupno četiri izložbene prostorije, koje sada funkcioniraju kao tri zasebne tematske jedinice s ukupno oko 150 eksponata. Radno vrijeme Galerije je od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati. 

Izložba Špajc u Tavankutu

TAVANKUT – U okviru projekta 52 tjedna etnologije u Tavankutu u »pendžeru« (prozoru) Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu priređena je izložba Špajc. Ova mala izložba nastoji prikazati kako je nekada izgledala ostava bunjevačkih Hrvata. Autorica izložbe je Ksenija Horvacki. Organizatori su mjesni HKPD Matija Gubec i spomenuta Galerija. Iduća izložba u okviru ovoga projekta bit će posvećena kruhu, u povodu Svjetskoga dana kruha, koji se obilježava 16. listopada. 
Jednotjedne postave u sklopu projekta 52 tjedna etnologije u Tavankutu možete pratiti na društvenim mrežama udruge HKPD Matija Gubec.

Festival tradicijskog pjevanja u Subotici

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo organizira IV. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja koji će biti održan sutra (subota, 16. listopada) u svečanoj dvorani Centra, s početkom u 18 sati.
Sudjeluje 13 skupina iz Srbije i Hrvatske čije će nastupe ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Kristina Planjanin-Simić, profesorica strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, Mirjana Raić-Tepić, nastavnica u Baletskoj školi u Novom Sadu i Tamara Štricki-Seg, profesorica u Glazbenoj školi Subotica.
Festival će otvoriti prošlogodišnji pobjednici, skupina Krajolik Lika iz Novog Žednika. Ulaz je besplatan.

Predstavljanje knjige pjesama Zlatka Gorjanca

BEREG – Udruženje građana Urbani Šokci Sombor predstavlja novu knjigu iz svoje naklade – zbirku poezije Skazaljke Zlatka Gorjanca. Predstavljanje će biti održano u ponedjeljak, 18. listopada, u Šokačkoj kući u Beregu, s početkom u 20 sati. Moderatorica će biti Marija Šeremešić. U programu sudjeluje tamburaški sastav Panonika i Carmeli Trio. 

Novi poziv za projekte Hrvata izvan RH

ZAGREB – U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te poticanja hrvatskog kulturnog zajedništva, kao i pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH objavio je 2. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu.
Prijava projekata, odnosno prijava za pomoć ugroženim pojedincima, se podnosi u elektroničkom i papirnatom obliku. 
Rok za podnošenje prijava je do 4. studenoga. Više informacija o Javnom pozivu dostupno je na internetskoj stranici Ureda www.hrvatiizvanrh.gov.hr, u segmentu Natječaji.
Dodatne informacije mogu se dobiti na brojevima telefona: +3851/6444-653, +3851/6444-669 radnim danom u vremenu od 10 do 15 sati ili na e-mail adresi: programi-projekti@hrvatiizvanrh.hr.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika