Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pjesma i svirka bez treme i straha

Smotra dječjih pjevača i zborova, XVII. po redu, održana 10. rujna u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici okupila je 17 vokalnih solista osnovno-školskog uzrasta. 
Gotovo 50 izvođača predstavilo se subotičkoj publici, a budući da Smotra nije natjecateljskog karaktera, svim izvođačima nagrada je bila pljesak, te po koji cvijet, čokolada... i veliko bravo!
Bez previše straha i treme uživali su u tome što mogu poput odraslih stati na scenu, te pjevati i svirati. Nastupali su u pratnji Dječjeg tamburaškog orkestra Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, pod dirigentskom palicom prof. Mire Temunović. Svi oni pjevali su pjesme po vlastitom izboru i to one tradicijske ili pisane namjenski za Festival ili Smotru. 
Na ovogodišnjoj Smotri nastupili su: Marija Vukov, Anastazija Kovač, Marta Vukmanov Šimokov, Marijan Ivanković Radaković, Magdalena Kujundžić, Luka Mamužić, Roko Piuković, Sara Vojnić Hajduk, Lana Gabrić, Katarina Vukadinović, Petra Ivković Ivandekić, Josip Mamužić, Ema Ivković, Filip Ivković Ivandekić, Mila Rukavina, Matea Dulić i Jakov Vukov, a kao posljednju točku, koja je sada već postala himna Smotre, pjesmu Subotica izveli su svi izvođači skupa. Kako je pravilo da na Smotri mogu sudjelovati učenici osnovne škole, tako su i voditelji bili njihovi vršnjaci Lana Šarčević i Marijan Rukavina. 
Smotru dječjih pjevača i zborova već sedamnaest godina organizira HGU Festival bunjevački pisama i po riječima dopredsjednika spomenute udruge prof. Vojislava Temunovića svake godine je lijepi broj zainteresirane djece koja žele pjevati na Smotri. 
»Kada je u pitanju Smotra, moram naglasiti kako je ovdje veliko zanimanje djece i roditelja. Prošle godine je velika generacija otišla u srednju školu i samim time nemaju pravo više nastupati, no ove godine imamo novu djecu. Veliki broj njih su još u nižim razredima osnovne škole i oni će tu biti još nekoliko godina. Imali smo 19 izvođača, dvoje zbog bolesti nisu nastupili, ali mislim da je to lijepa brojka. Ono što me osobito raduje jeste da je misija velikog Festivala bunjevački pisama ispunjena, na taj način da djeca te pjesme slušaju i iz tog repertoara biraju što će oni izvoditi. Osim tradicijskih pjesama, svake godine se izvode i pjesme pisane namjenski za Festival, ali i za Smotru. Tako je ove godine bila i praizvedba pjesme Moj dida, a izvedena je i pjesma Al’ bi znao gazda biti, koje su pisane za Smotru«, ističe Temunović i pojašnjava, kako ima i nekoliko djece čiji se roditelji pojavljuju i nastupaju n Festivalu, a njihova djeca sudjeluju na Smotri, te se tako ova vrsta glazbe prenosi i na nove generacije. 
Na kraju cjelovečernjeg programa, kojeg su djeca odradila s osmijehom na licu, kako pjevači, tako i svirači, nazočnima se obratio i predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente, koji je čestitao izvođačima, ali i zahvalio roditeljima što sa strpljenjem dovode djecu na probe i na taj način su podrška i samoj Udruzi. 
Uspješnom nastupu svih izvođača prethodili su mjeseci vježbanja, što tamburaša, što solista, a posljednjih nekoliko tjedana i skupne probe, te možemo zaključiti kako ovdje osim pjesme i sviranja nije nedostajalo niti druženja. 
Održavanje Smotre dječjih pjevača i zborova pomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine –nacionalne zajednice, Grad Subotica, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika