Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manji rod podigao cijenu

U voćnjacima u Staroj Binguli, selu srijemskomitrovačke općine, u kojem se oko 90 posto stanovništva bavi ovom granom poljoprivrede završena je berba bresaka i krušaka. Na preostalom manjem broju parcela ostale su još jabuke, čija berba bi trebala početi ovih dana. Voćari kažu da je ovogodišnji prinos bio manji u odnosu na prošlu godinu, ali su zadovoljni kvalitetom roda i cijenom koja je ove godine u odnosu na prošlogodišnju bila duplo veća.

Za kilogram 100 dinara

Breskve nektarine Branko Poljaković uzgaja na tri hektara. Ove godine zadovoljan je i cijenom i prodajom. »Cijena za kilogram nektarina bila je 100 dinara, što je bila idealna cijena za nas. Voće sam prodavao na kvantaškoj tržnici u Novom Sadu, a ove godine sam surađivao i s čovjekom iz Rumenke koji ima svoju hladnjaču. Novac je redovno uplaćivan na moj račun i sve mi je isplaćeno. Vrlo sam zadovoljan sezonom«, kaže Poljaković.
Zadovoljan je i njegov susjed Predrag Dobrić koji ima plantažu bresaka nektarina na četiri jutra. »Prinos i kvaliteta bresaka bili su dobri – s obzirom da je godina bila sušna, možemo biti zadovoljni. Osim zemljišta koje je na ovom prostoru idealno za voće, za dobru kvalitetu roda potreban je i svakodnevni rad u voćnjaku tijekom cijele godine. Osim toga, voćari trebaju redovito dohranjivati zemljište stajnjakom i umjetnim gnojivom, razrijediti voće, napraviti prorede. Onaj tko ove godine nije imao sustav za navodnjavanje ‘kap po kap’, s obzirom da je godina bila sušna, imao je sitniju breskvu. Dodatno navodnjavanje je bilo potrebno u najkritičnijim fazama razvoja i rasta ploda«, kaže Dobrić. 
Za razliku od većine drugih voćara on nije imao problem s radnicima, jer njegova višečlana obitelj posao može uraditi sama.
»Berba je gotova i svo voće je prodano. Sada slijedi oranje zemlje i priprema za iduću godinu. Rizik uvijek postoji zbog eventualnih vremenskih nepogoda, tuče, ali na to ne možemo utjecati. Zato osiguravamo voćnjake i zadovoljni smo pogodnostima i uvjetima koje nude osiguravajuće tvrtke«, kaže ovaj voćar iz Stare Bingule, uz primjedbu da je 4.000 dinara poticaja koji se dobivaju po hektara nedovoljna pomoć države. 

Pozni mrazevi umanjili rod

U Staroj Binguli voćem je zasađeno oko 100 jutara bresaka, jabuka, marelica, krušaka i šljiva. Najveći voćnjaci su površine oko 20 hektara. Podneblje je idealno za voćarstvo, pogotovo za uzgoj bresaka. Željko Šerfezi jedan je od prvih žitelja ovog mjesta koji se počeo baviti voćarstvom. Također, predsjednik je udruženja voćara Fruškogorci sa sjedištem u Manđelosu.
»Pet hektara je pod breskvama, dva hektara su kruške i nešto je manje zasada šljiva. Berba bresaka i krušaka je završena i mogu reći da sam zadovoljan. Prinos je bio nešto manji zbog poznih mrazeva, ali je zato prodaja bila bolja. Cijena je bila duplo veća na našem tržištu nego prošle godine i ona je financijski nadoknadila manji prinos. S obzirom na manji prinos bilo je potrebno manje radnika, a manji je bio i ulog. Cijena kruške viljamovke je ostala ista kao i prošle godine, jer su uvjeti bili nepovoljni za nju i uglavnom je rod išao u preradu. Na tržnicama se prošle godine kruška viljamovka prodavala za 100, sada za 120 dinara, a za preradu je ostala ista, 50 dinara po kilogramu. Breskva se na našim kvantaškim tržnicama dobro prodavala i uvijek se tražilo kilogram više. Cijena se kretala od 70 do 100 dinara, u prosjeku oko 80 dinara. Cijena je bila visoka jer je postojao manjak na tržištu, što je nama proizvođačima odgovaralo. Da je bilo više voća, bilo bi još bolje«, navodi Šerfezi.
Uz uloženi rad i rizike, voćarstvo je grana poljoprivrede od koje se može pristojno živjeti, suglasni su voćari iz Stare Bingule.
»Kemijski preparati, gnojivo, sve se mora platiti, ali ako se dobro iskalkulira, može se lijepo živjeti. Udruženje voćara trenutno nam ne olakšava rad. Dobra strana je što se na sastancima bliže upoznajemo i razmjenjujemo iskustva. Nemamo otkupna mjesta i hladnjače i kao udruženje, s obzirom da smo neprofitabilni, ne možemo sami nastupati na inozemnom tržištu. Da bi mogli raditi izvoz moramo ići preko drugih većih tvrtki. Izvoza je bilo i ove godine, cijena je bila dobra, ali mi nismo imali dovoljno robe«, kaže na kraju razgovora naš sugovornik.
Ono što u narednom razdoblju slijedi jeste oranje i priprema zemlje za iduću sezonu. Nakon kratke jesenske pauze, predstoji rezidba. Ono na što ne mogu utjecati su vremenski uvjeti, ali kako kažu, s obzirom da su smješteni na povoljnom tlu, okruženi fruškogorskim šumama, nadaju se da do toga neće doći.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika