Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Paralele

Pred početak nove školske godine u Subotici je svečano otvorena Mađarska predškolska ustanova i vježbaonica. U novom objektu osiguran je smještaj i obrazovanje za tri vrtićke i dvije jasličke grupe, odnosno za oko 100 mališana. Vrtić će funkcionirati kao samostalni vrtić, čiji je osnivač Mađarski nacionalni savet. Od polaganja kamena temeljca do ulaska mališana prošlo je manje od godinu dana. Još jedna u nizu lijepih vijest za mađarsku nacionalnu zajednicu.
Na istu takvu vijest, a mislim na Hrvatski obrazovno-odgojni centar, hrvatska nacionalna zajednica još će pričekati. Koliko? Ovisi od političke volje koja je očigledno potrebna da se cijela priča pomakne s »mrtve točke«. A na toj »mrtvoj točki« stoji već godinama tako da je i one najdobronamjernije teško uvjeriti da problem nije »još jedan papir koji fali« već nešto drugo.  Problem je samo što je to drugo jače od svih argumenata, potreba, inicijativa. Kako drugačije tumačiti to što se više od dvije godine čeka da dizanjem ruke zastupnici u pokrajinskoj i gradskoj skupštini aminuju osnutak Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra. I što je odgovor (barem onaj koji nam je stigao iz Pokrajine) krajnje neodređen po pitanju datuma kada će se steći (politički) uvjeti da se ta »kost u grlu« i proguta. 
I kada već pravim paralele zgodno je ovdje usporediti kakva prava glede školskih i obrazovnih ustanova imaju druge manjinske zajednice u Vojvodini. Da ne širim priču ovdje, samo primjer – Slovačka gimnazija s domom učenika Jan Kolar u Bačkom Petrovcu postoji skoro jedno stoljeće i nikome ne smeta. Ili primjer osnovne i srednje škole s domom učenika Petro Kuzmjak u Ruskom Krsturu.
Ili kad već pravim paralele i primjer da su na sjednici Skupštine Grada Subotica izmijenjene odluke o osnivanju javnih poduzeća kako bi njihov službeni naziv bio i na »bunjevačkom jeziku«, koji je, da podsjetim, jedan od četiriju jezika u službenoj uporabi u Gradu Subotica. A Svetozar Miletić se i dalje ne zove Lemeš. Ako ne računamo ono što piše na papiru koji očito »trpi sve« ili drugim riječima nikoga ne obvezuje. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika