Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Izložba Aleksandre Dević u Subotici

SUBOTICA – U okviru programa proslave Dana grada Subotice, Suvremena galerija Subotica tradicionalno predstavlja zavičajne mlade autore. Tako je u petak, 3. rujna, u toj ustanovi kulture otvorena izložba Aleksandre Dević pod nazivom Granice.
Umjetnica se predstavila radovima (slikama, crtežima i ilustracijama) nastalim u proteklih nekoliko godina. Kako je u katalogu izložbe zapisao Dragan Bibin, rad Aleksandre Dević odlikuje beskompromisnost u odnosu prema osjetljivim temama. Kroz duboko istraživanje vlastita iskustva ona dolazi do spoznaja koje imaju univerzalni karakter i na taj način suočava publiku s pitanjima koja se često ignoriraju. 
Kustosica izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, a izložbu je otvorila profesorica filozofije Snježana Rončević. Za vrijeme trajanja izložbe (do polovice listopada) planirani su i prateći programi, o čemu se javnost može informirati na internetskoj stranici Galerije www.sgsu.org.rs i njihovim društvenim mrežama (Facebook i Instagram).

HosanaFest u dvije večeri

SUBOTICA – Festival hrvatskih duhovnih pjesama HosanaFest bit će održan ove godine u dvije festivalske večeri. Prva večer festivala bit će održana u iduću subotu, 18. rujna, a na njoj će biti predstavljene pjesme s prošlogodišnjeg HosanaFesta 2020. Druga večer festivala bit će održana sutradan, u nedjelju, 19. rujna, a na njoj će biti izvedene pjesme s ovogodišnjeg HosanaFesta 2021.. 
Obje večeri bit će održane u Dvorani sportova u Subotici. Ulaznica za obje večeri iznosi 300 dinara.

Kolonija za desetogodišnjicu rada

SUBOTICA – Likovna kolonija u povodu 10. obljetnice postojanja i rada HLU-a Croart bit će održana za vikend (11. i 12. rujna) u Subotici u Klubu prijatelja Bačvanke (Ilindenska 44). Zatvaranje kolonije je u nedjelju, 12. rujna, u 18 sati. 

Upis novih članova u folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo

SUBOTICA – U tijeku je upis novih članova u folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici. Upis je u moguć svakog radnog dana u prostorijama HKC-a, od 18 do 21 sat, kada su i probe folklora. Folklorni odjel Centra broji nešto više od 150 članova i trenutno ima četiri uzrasne skupine (veliki izvođački ansambl, pripremna skupina, te dvije dječje skupine), a planira se i peta. Voditelji su: Marin Jaramazović, Senka Horvat i Nemanja Sarić. 

Dječja dramska sekcija u HKC-u Bunjevačko kolo 

SUBOTICA – Nakon godinu i pol stanke ponovno počinje s radom Dječja dramska sekcija u HKC-u Bunjevačko kolo u Subotici. Voditeljice će biti Tanja Dulić i Nevena Mlinko, koje pozivaju talentiranu djecu osnovnoškolske dobi da se pridruže Dječjoj dramskoj sekciji. Nije važno je li dijete do sada glumilo ili ne, važno je da želi kreativno provoditi vrijeme, stvarati nove svjetove i oživljavati autentične likove čime se oslobađa za scenski nastup.
Prvi susret bit će u četvrtak, 9. rujna, u 19 sati u Centru. Za ovaj susret potrebno je pripremiti jednu pjesmu po izboru, navodi se u pozivu.

Javni poziv za sudjelovanje na Festivalu tradicijskog pjevanja

HKC Bunjevačko kolo iz Subotice poziva amaterske pjevačke skupine koje njeguju tradicijsku pjesmu na ovogodišnji Festival tradicijskog pjevanja. Skupine mogu biti: ženske, muške ili mješovite i predstavljaju se s po dvije pjesme. Festival je međunarodnog i natjecateljskog karaktera, u sastavu tročlanog stručnog žirija, koji dodjeljuje nagrade i specijalna priznanja. Kriteriji za sudjelovanje na Festivalu su: 
1. Da skupina može sudjelovati s najmanje 3, a najviše 8 članova
2. Da se pjeva bez instrumentalne pratnje
3. Da se pjevaju tradicijske pjesme (prilikom slanja mail-a poslati audio ili video zapis s jednom od pjesama. Video ne mora biti visoke rezolucije)
Zainteresirani se mogu javiti putem e-mail adrese na hkcbunjevackokolo@yahoo.com ili na senkahorvat@yahoo.com gdje dalje šaljemo službeni poziv, prijavnicu i propozicije Festivala.
Festival se održava u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, dana 16. 10. 2021. (subota).
Prijave su otvorene do 1. 10. 2021. godine. 
Festival je planiran u smanjenom opsegu zbog još uvijek prisutnog virusa covid-19. Ukoliko se mjere pooštre, te se zabrane skupovi, naknadno ćete biti obaviješteni o promjenama. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika