Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poticanje partnerstva u vrijeme pandemije

U organizaciji Turističke organizacije grada Srijemska Mitrovica, i uz podršku Grada Srijemska Mitrovica i Regionalne razvojne agencije Srem kao predstavnika iz Srbije, prošloga tjedna održana je petodnevna konferencija u Srijemskoj Mitrovici u okviru dva EU projekta: »Get2it Stvaranje aktivnog građanstva u Europi« i »Move Fwd Volontiranjem naprijed kroz Europu«. Cilj projekta »Get2it Stvaranje aktivnog građanstva u Europi« je okupljanje država partnera u projektu koje zajednički sagledavaju način  volontiranja u Europskoj uniji i načine na koje ono doprinosi lokalnim zajednicama u Europi, u momentima pandemije kao što je covid-19, ali i drugim kriznim situacijama: poplavama, potresima i slično, te stvaranju novih ideja da se partneri umreže i formiraju održiva partnerstva. Drugi projekt »MoveFwd Volontiranjem naprijed kroz Europu« ima za cilj potaknuti uključivanje građana u volontiranje u vezi s civilnom zaštitom, socijalnom inkluzijom, kulturom, obrazovanjem i zapošljavanjem u trenucima pandemije kao što je covid-19, ali također i u drugim kriznim situacijama. Osim sudionika iz lokalne zajednice i drugih općina Srijema, konferenciji su prisustvovali i sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Češke.
Razmjena dobre prakse

Pučko otvoreno učilište Varaždin je bilo nositelj četiri projekta iz programa »Europa za građane«. S gradom Srijemska Mitrovica zajedno vode treći projekt.
»To znači da potičemo dobro partnerstvo, da smo našli pouzdanog partnera, što je za nas izuzetno važno i to je još jedna dodatna vrijednost ovog projekta. Cilj je zapravo postići jednu sinergiju razmjene dobre prakse među gradovima, budući da je naša tema volontiranje i uključivanje građana u volonterske akcije i akcije solidarnosti. Nastavit ćemo razvijati nove projekte i nove ideje da naša zajednica, naši gradovi i općine još više zažive. Riječ je o jednoj vrsti održivog razvoja naših gradova i općina. Mi smo u sklopu ovog projekta napravili jednu brošuru u kojoj je svaki grad predstavio sebe i način na koji je postigao neki cilj da se približi održivom razvoju. Primjerice, mi iz Hrvatske smo uključili Crveni križ Varaždinske županije. Želimo uključiti najviše mlade, educirati ih, obučiti ih za to da nauče kako organizirati jednu akciju volontiranja ili neku građansku akciju u smislu razvoja vlastite zajednice, grada ili općine i da se međusobno povezuju. To je jedno međukulturno, međunarodno umrežavanje s razmjenom dobre prakse iz različitih područja. Ono za što smo se mi odlučili, budući da nas je pet zemalja, jest da svaka zemlja pokrije jednu temu. Neke od njih su rad i zapošljavanje, a tema u Srbiji, u Srijemskoj Mitrovici, je turizam budući da je to turistički grad«, istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Vukalović.

Turizam kao veliki potencijal

Ravnatelj Turističke organizacije grada Srijemska Mitrovica Dušan Drča istaknuo je značaj turizma i volonterizma kao temu konferencije u okviru projekta Get2it.
»Ovi projekti su vrlo važni za naš grad kako bismo i na terenu pokazali da imamo sjajne volontere. To smo imali prilike vidjeti na nedavno održanoj manifestaciji Vinski park, gdje je bilo preko 5.000 ljudi. Sjajan primjer spoja volontera i turizma. Više od 50 volontera iz Ureda za mlade su bili dio toga. Dobre reakcije ljudi, posjetitelja manifestacije, pokazuju da naši volonteri rade odličan posao. Na ovoj konferenciji imamo priliku gostima predstaviti kako mi primjenjujemo volonterizam u praksi. U svakom radu može doći do poboljšanja, tako da ovi projekti pružaju mogućnost da naučimo nešto novo. Potencijali našeg grada su veliki, ali kao ravnatelj Turističke organizacije grada mislim da nisu dovoljno iskorišteni. Nadam se da ćemo ga u narednom periodu što više iskoristiti zato što grad Srijemska Mitrovica sa svojom bogatom poviješću i kulturom zaslužuje da ima mnogo veći broj posjetitelja«, izjavio je Drča.

Izazovi volonterstva

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta iz Varaždina i uz prisustvo partnera iz Italije, Slovenije  Bugarske i Turističke organizacije grada Srijemska Mitrovica, Regionalne razvojne agencije Srem, Ureda za mlade i Agencije za ruralni razvoj grada Srijemska Mitrovica kao predstavnika iz Srbije, prošloga tjedna uspješno je završena i trodnevna konferencija projekta MoveFwd, koji se financira iz programa »Europa za građanke i građane, mjera Projekti civilnog društva«. Projekt traje 18 mjeseci. On će završiti iduće godine u kolovozu, a vrijednost projekta je 95.760 eura. U tijeku konferencije sudionici su imali prilike čuti i naučiti o novim odgovornostima i inicijativama volontera širom Europe, koje su se razvile pod okriljem i prema potrebama nastalim pojavom pandemije covid-19.
»Mislim da je ovaj projekt izuzetno važan, napose u situaciji pandemije. Želja nam je da se pokušamo ponašati na što normalniji način. Ovo se posebno odnosi na aktivnosti volontera. Sada se suočavamo s klimatskim promjenama i postajemo svjedoci požara, poplava, potresa, vulkanskih erupcija. I sve ove tzv. ekstremne situacije zahtijevaju akcije spašavanja. Tada nisu dovoljni napori država nego i građanstva i njihove akcije. Zbog toga mislim da je ovaj događaj veoma važan kao mjesto gdje možemo razmijeniti iskustva i mišljenja o načinima reagiranja u budućnosti, te kako motivirati ljude da sudjeluju u ovim volonterskim aktivnostima«, izjavio je profesor na Sveučilištu u Sofiji Niko Stefanov.
»Starija populacija je bila najviše pogođena pandemijom. Nedostatak poznavanja informacijskih tehnologija ih je na neki način ‘gurnuo’ i desocijalizirao od društva. Stoga smo se morali dodatno potruditi da im pomognemo da poboljšaju svoje znanje, a s druge strane i mi smo morali poboljšati svoje znanje kako bismo to radili. Zato ja vjerujem da su projekti kao što je MoveFwd zaista značajni u ova vremena«, istaknuo je David Rihtarić, partner iz Slovenije.
Svoja iskustva u volontiranju u doba pandemije prenijela nam je Anja Jovanović iz Srijemske Mitrovice:
»Dugogodišnji sam volonter Crvenog križa Srijemska Mitrovica i imala sam priliku volontirati s timom koji je djelovao u vrijeme pandemije covid-19. Jedan sam od volontera koji je svakodnevno išao na teren i pomagala sam socijalno ugroženim grupama i onim ljudima koji su bili spriječeni da napuštaju svoje domove zbog starosne granice. Drago mi je što kroz ovaj projekt mogu podijeliti svoja iskustva«.
Tijekom konferencije posebno je istaknut značaj mentalnog zdravlja i psiho-socijalne podrške najugroženijima tijekom pandemije, sa zaključkom da su solidarnost i brzo reagiranje najvažniji, kako bi se spriječili oni najgori slučajevi nastali kao rezultat narušenog mentalnog sklopa pojedinca.
S. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika