Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj

Muzej Slavonije osnovan je 1877. godine, kao muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, na temelju donacije numizmatičke zbirke osječkog trgovca Franje Sedlakovića. U prvim desetljećima postojanja fundus ovog muzeja popunjavao se gotovo isključivo donacijama.
Muzej Slavonije dobio je status nacionalnog muzeja 1994. godine i kao javna ustanova muzejsku djelatnost obavlja kao javnu službu. Odlukom Vlade Hrvatske u travnju 2012. Muzeju Slavonije pripojen je Arheološki muzej u Osijeku da bi u prosincu 2017. godine novom odlukom Vlade Hrvatske Arheološki muzej u Osijeku ponovno počeo djelovati kao zasebna kulturna institucija. Danas je Muzej Slavonije jedan od najstarijih muzeja i najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj.

Osnivanje Muzeja Slavonije i popunjavanje fundusa

O radu i fundusu ovog muzeja razgovarali smo s Denisom Detlingom, koji je po zvanju profesor povijesti i njemačkog jezika i književnosti i viši muzejski pedagog. Proteklih šest godina je ravnatelj Muzeja Slavonije. Prije toga je sedam godina radio u Muzeju kao muzejski pedagog, a u muzej je došao nakon 6-ogodišnjeg rada u 3. gimnaziji u Osijeku, radeći kao nastavnik povijesti i etike. Bio je 17 godina aktivan u Europskoj udruzi edukatora povijesti (Euroclio), gdje je jedno kratko vrijeme bio i dio upravljačke strukture udruge. S Eurocliom je surađivao na pet međunarodnih projekata i u njihovoj organizaciji održao nekolicinu radionica i predavanja na međunarodnoj razini. Pored nekolicine stručnih radova iz područja povijesti, metodike nastave, muzejske edukacije treba spomenuti da je Detling proteklih 13 godina suautor udžbenika povijesti, a pored toga je autor i nekoliko dodatnih edukativnih materijala za nastavu povijesti ili muzejskih edukativnih materijala.
»Muzej Slavonije je osnovan 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Osnovan je na inicijativu i donacijom Franje Sedlakovića. Muzej je osnovan u sklopu tadašnje zgrade Magistrata, Poglavarstva grada. Iako je promijenio mnoštvo adresa, trajno je smješten od 1946. godine ponovno u zgradi Magistrata na glavnom trgu u osječkoj Tvrđi, staroj jezgri Grada. No, Muzej danas djeluje na još četiri lokacije. Iako osnovan od Grada, 1994. godine je osnivačka prava preuzela država, odnosno Ministarstvo kulture. Tim činom je potvrđena važnost Muzeja i bogatstvo njegovog fundusa za cijelu Hrvatsku. No, iako nacionalni muzej, velikim dijelom pričamo gradsku priču. Godine 2012. Muzeju Slavonije je pripojen Arheološki muzej. No, već 2017. Arheološki muzej se ponovno odvojio kao zasebna ustanova, ali tom prilikom je Muzej ostao i bez arheoloških zbirki«, kaže Denis Detling i navodi kako je ovaj muzej popunjavao fundus kroz sve ove godine, najvećim dijelom donacijama, a manjim dijelom otkupom. 
»Uostalom, Muzej je i osnovan donacijom od oko 2.000 predmeta. Za ilustraciju, na trenutnoj izložbi ‘Donacije: izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994.-2019’ je izloženo 515 kataloških jedinica pod kojima se nalazi često i više predmeta koji predstavljaju samo mali izbor iz donacija ili predstavljaju veće donacije, samo u periodu od 25 godina. Izložbu smo organizirali kako bismo istaknuli važnost donacija za Muzej, ali i važnost doniranja Muzeju, kako bismo baštinu očuvali za buduće generacije.«
Pitao sam Denisa je li tijekom Domovinskog rata zgrada Muzeja pretrpjela velika oštećenja i je li evakuiran stalni postav kao i dio odabranog materijala?
»Zgrada Muzeja na trgu u Tvrđi je dobila jedan direktan pogodak granate, ali najveće štete su učinjene uslijed detonacija, pritiska uslijed eksplozija granata u neposrednoj blizini i krhotina granata koje su padale u blizini zgrade. Pri tome su stradala sva stakla, kao i krovovi, odnosno crijepovi na Zgradi. Najvrjednija građa je evakuirana, a dio građe se premještao u prizemlja i podrume. Evakuacija dijela građe je počela još u kolovozu 1991. godine. Do prosinca 1991. je evakuirano ukupno osam posebnih transporta muzealija u Zagreb i Varaždin.«

Raznovrsnost građe

Interesiralo me je i koliko Muzej ima predmeta i u koje su odjele raspoređeni? Što stalni postav Muzeja Slavonije prezentira i što sadrže zbirke?
»Muzej Slavonije u ovom trenutku ima oko 300.000 predmeta – etnografske, knjižne, kulturno-povijesne, numizmatičke, prirodoslovne, tehničke i umjetničke građe, raspoređenih u 116 muzejskih zbirki. Raznovrsnošću građe još uvijek predstavljamo najveći muzej općeg tipa u Hrvatskoj, iako smo prije tri godine ostali i bez arheološke građe. Muzej od rata nema stalni postav. Ključni problem je nedostatak prostora kako bi se prezentirala sva raskoš građe Muzeja. U ovom trenutku se radi na preseljenju u veći i adekvatniji prostor, gdje bi se primjerenije pohranila, ali i prezentirala građa. U ovom trenutku se radi na koncepciji novog stalnog postava u novom prostoru. Projektna dokumentacija za obnovu i adaptaciju zgrade u koju bi se preselio Muzej je gotova«, kaže Denis i ističe kako Muzej s vremena na vrijeme organizira veće izložbe kojima bi obuhvatio i izložio što više građe. 
»Te su nam izložbe svojevrsna alternacija stalnom postavu kojeg još uvijek nemamo od rata. Osim njih, organiziramo redovno godišnje nekoliko domaćih izložbi i isto tako ugostimo izložbe iz drugih muzeja. S tim se trudimo premostiti nedostatak stalnog postava, a istovremeno najširem krugu krajnjih korisnika pružiti kvalitetan kulturni sadržaj.«
S Denisom smo razgovarali i o tome što je bio sadržaj programa Radionice art terapije u Muzeju Slavonije.
»Muzej se nastoji mnoštvom različitih događanja otvoriti najširem krugu krajnjih korisnika. Pandemija je ostavila traga na način da su se događanja prorijedila, ali ih organiziramo. Četvrtkom organiziramo razna događanja, u kasnijim poslijepodnevnim ili večernjim satima, najčešće nakon radnog vremena, koncerte, promocije, predavanja, besplatna vodstva po izložbama... u sklopu programa koji smo nazvali ‘Muzejski četvrtak’. Razna događanja namijenjena za mlade i djecu kojima ih educiramo o baštini ili ih senzibiliziramo za istu te promoviramo među njima Muzej kao mjesto učenja, druženja i zabave, organiziramo u sklopu programa ‘Doktori za baštinu’. Ciklus Ljetno putovanje u Muzeju Slavonije koji se sastojao od četiri radionice održan je od 29. lipnja do 2. srpnja  u vremenu od 10 do 12.30 te su organizirane u sklopu programa ‘Doktori za baštinu’. U nizu od četiri radionice u suradnji s osječkom Klinikom kreativnih terapija, sudionici su sudjelovali u aktivnostima koje u svoje središte postavljaju različite umjetnosti kao oblik komunikacije i artikulacije emocija. Radionice su se nadovezivale jedna na drugu, postupno stvarajući materijal za kratku glazbeno-scensku izvedbu«, kaže Denis Detling.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika