Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koncept kontinuiteta i promjene

Nakon jednogodišnje stanke prouzrokovane pandemijom covida Agencija za odgoj i obrazovanje iz Zagreba je uspjela organizirati Stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika izvan sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, od 23. do 26. kolovoza u Dubrovniku. Poštujući sve epidemiološke mjere stručni skup je organiziran uživo za 26 odgojitelja, učitelja, nastavnika, profesora i suradnika u nastavi na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Mađarskoj, a putem ZOOM platforme omogućeno je praćenje plenarnih predavanja za još 30-ak sudionika iz obje države. Hrvatsko nacionalno vijeće organiziralo je odlazak 15 prosvjetnih djelatnika i stručnih suradnika iz Vojvodine.
Stručni skup je započeo svečanim otvorenjem na kojem su sudionike (i uživo i online) pozdravili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivica Šušak koji se obratio online, savjetnik s posebnim položajem iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. sc. Milan Bošnjak, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević. U ime organizatora nazočnima se obratila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, koja je među ostalim istakla: »Nakon jedne godine prekida koji je prouzročen pandemijom covida odlučili smo se za koncept kontinuiteta i promjena. Skup je zamišljen integralno kao presjek hrvatske kulture, hrvatskog identiteta s velikim naglaskom na jezik i povijest. Zato smo vas doveli u Dubrovnik, u prijestolnicu hrvatske kulture«.
Tijekom četiri dana, koliko je trajao stručni skup, radni dan je započeo plenarnim predavanjima o povijesti i funkcionalnim stilovima hrvatskoga jezika, pjesnicima renesansnog Dubrovnika, migracijskim tijekovima, diplomaciji, pravnom poretku i državnim institucijama Dubrovačke Republike te florističkim i vegetacijskim značajkama Dubrovnika i okolice. Nakon toga su izvođene tri paralelne radionice u kojima su se sudionici svakodnevno smjenjivali u manjim skupinama, a teme su bile: »Glagoljica i njezini baštinici«, »Povijest i legende puka hrvatskoga«, »Dubrovački govor u Držića i danas«.
»Nakon jednogodišnje stanke radujem se da je ponovno organiziran stručni skup koji nam je svima od velike koristi. Posebice mi je drago da sam skup mogla pratiti uživo i tako razmijeniti iskustva s kolegama. Predavanja su bila zanimljiva i dobro odabrana, a radionice kao i uvijek do sada praktične i primjenjive«, rekla je učiteljica prve generacije nastave na hrvatskom jeziku u OŠ 22. oktobar u Monoštoru Elena Brdar.
»Stručni skup je bio izuzetno koristan, jer su teme koje su obrađene teme koje možemo izravno koristiti u nastavi, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi. Bila je to kombinacija povijesti, jezika, biologije, tradicije, što znači da je svatko od nas mogao pronaći dio koji može primijeniti. Predavači su bili profesionalci i s domaćeg terena te smo mogli čuti izravne govornike s ovog teritorija što je također od posebne važnosti«, istaknuo je profesor geografije iz Gimnazije Svetozar Marković u Subotici Zoran Nagel.
Po završetku stručnog skupa svim sudionicima podijeljena su uvjerenja o sudjelovanju. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je gudački kvartet iz Dubrovnika te Joško Ševo s Akademije dramskih umjetnosti koji je na zatvaranju kao i na otvaranju govorio ulomke iz monodrame Govorite li hrvatski?.
B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika