Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbija klizi u autokraciju

Srbija je među pet zemalja u svijetu koje najbrže klize u autokraciju, poslije Brazila, Turske, Mađarske i Poljske, koja je na prvom mjestu liste švedskog instituta V-Dem u izvještaju o demokraciji iz 2021. godine.  
Varijacije demokracije (Varieties of Democracy, V-Dem) je novi pristup konceptualizaciji i mjerenju demokracije, navodi se na sajtu ovog Instituta iz Gothenburga. 
V-Dem projekt razlikuje pet principa, odnosno dimenzija demokracije: izborni, liberalni, participatorni, deliberativni i egalitarni i prikuplja podatke kojima nastoji mjeriti ove dimenzije. 
Projekt vodi istraživački tim V-Dem Instituta na Odsjeku za političke znanosti Sveučilišta u Gothenburgu u Švedskoj.
U izvještaju se navodi da su zemlje koje klize k autokraciji brojnije od zemalja s razvijenom demokracijom, kao i da u posljednjih deset godina nijedna zemlja u Sjevernoj Americi i Zapadnoj i Istočnoj Europi nije napredovala u demokraciji »dok su Mađarska, Poljska, Srbija, Slovenija i SAD bilježile konstantan pad. Države u Istočnoj Europi, kao što su Mađarska, Poljska i Srbija nastavile su pad poslije stalnih napada na pravosuđe i ograničenja medija i civilnog društva«, navodi se u izvještaju.
Dodaje se da je u Srbiji zabilježen pad izbornog integriteta, usporedo s pogoršanjem akademskih sloboda, građanskog društva i slobode medija, što je sve pridonijelo njenom klizenju u autoritarizam od 2013. godine.
»Od tada se pogoršava kvaliteta izbora, da bi se dodatno pogoršala u 2020., kada su mnoge oporbene partije bojkotirale parlamentarne izbore, održane usred pandemije«, navodi se u izvještaju.
Srbija je u 2020. u odnosu na 2010. zabilježila pad od 27 postotnih poena. Kako se dodaje u izvještaju, 2010. je Srbija bila klasificirana kao izborna demokracija, a 2020. kao izborna autokracija.
Kada se radi o stupnju demokratskih sloboda, Srbija se od 179 zemalja nalazi na 119. mjestu, u rangu Haitija, Pakistana, Jordana i Hongkonga. U regiji je Srbija najniže rangirana. Slovenija je na 40. mjestu, Hrvatska na 44., Kosovo na 78., Albanija na 85., Crna Gora na 94., a BiH na 96. mjestu.
V-Dem opisuje na koji način dolazi do degradacije demokracije, navodeći da se prvi na udaru nađu mediji, akademske slobode i civilno društvo. Usporedo s tim, vlada često potiče polarizaciju u društvu službenim kampanjama dezinformiranja, pritiskom na društvene medije i etiketiranjem političkih neistomišljenika. Tek poslije ovih parametara dolaze službene institucije poput kvalitete izbornog procesa.
Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić smatra da je autoritarni odnos srpskog društva prema jednoj stranci i neprikosnovenom lideru prilično ukorijenjen.
»Dokaza za to imamo puno ako pogledamo sto godina unazad. Jedini period kada je neka srpska vlada pokušala preoblikovati takav društveni odnos je bila Đinđićeva u trajanju od samo dvije godine. Srbija je teško opterećena svojom neposrednom ratnom prošlošću koju je trebalo odmah iskreno sagledati, razorenom ekonomijom, koja se morala hitno sanirati i paralelno s tim graditi moderno pluralno društvo oslonjeno na EU integracije. Đinđićeva Vlada je to vrlo uspješno počela raditi, nažalost samo do njegovog atentata. Rekao bih da je zbog toga i ubijen«, kazao je  Vuletić za dnevni list Danas.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika