Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Grlić Radman: Arhive o nestalim i masovnim grobnicama moraju biti dostupne

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je otkrivanje sudbine nestalih i kažnjavanje počinitelja uvjet napretka odnosa sa Srbijom.
»Otkrivanje istine o 1.858 nestalih i sankcioniranje počinitelja zlodjela je preduvjet napretka odnosa sa Srbijom«, izjavio je Grlić Radman za agenciju Hina povodom Međunarodnog dana nestalih.
Prema Radmanovim riječima postoje dokazi za ubojstva i ratne zločine za koje počinitelji moraju odgovarati. Postoje arhive o zatočenima i nestalima, masovnim grobnicama i te arhive trebaju biti dostupne hrvatskom pravosuđu.
Grlić Radman je rekao da kao ministar vanjskih poslova koristi svaku priliku da se na forumima za ljudska prava, s povjerenikom UN-a za ljudska prava, i na odborima UN-a za ljudska prava, kao univerzalnim čuvarom međunarodnog poretka i mira, čuje »da je Srbija zemlja koja snosi krivicu i odgovornost Miloševićevog režima i koja treba surađivati«.
»U Luksemburgu na međuvladinoj konferenciji o otvaranju i zatvaranju poglavlja o pristupanju Srbije EU, jasno sam rekao Vijeću za vanjske poslove i njihovoj vladi da njihova prezentacija dostignuća treba uključiti i rješenje pitanja nestalih osoba, veličine ratnih zločina, nesuradnju s Haškim tribunalom i negiranje genocida u Srebrenici«, rekao je Grlić Radman.
Prema njegovim riječima, to nije samo bilateralno pitanje već i pitanje pravne tekovine.
»Srbija se mora suočiti s prošlošću i u interesu svoje budućnosti, da buduće generacije oslobodi te krivice, da teret rješavanja pitanja nestalih osoba, odštete logoraša ne ostane njima, već da otvori arhive i time se postigne pravda i olakšaju naši odnosi«, dodao je hrvatski ministar.
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Hrvatska neće stati u potrazi za nestalima.
Dodao je da će inzistirati na suradnji sa Srbijom tako da informacije iz srpskih arhiva »ne budu samo reciklirana saznanja nego svježe informacije koje će olakšati pitanje nestalih«. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika