Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čari fruškogorskih jezera

Erdevik je nadaleko poznat po svojoj ljepoti, povijesti i multikulturalnosti, a ono što ga posebno izdvaja u odnosu na ostala fruškogorska sela su njegova vina i obližnja jezera, Bruje i Moharač. Jezero Bruje, poznato i kao Erdevičko jezero, smješteno je sjeverozapadno od Erdevika, na ljetnom putu za selo Vizić. Okruženo je  vinogradima, oranicama i šumom na oko 60 hektara. Od centra općine Šid udaljeno je 15, a od Beograda 95 kilometara. U neposrednoj blizini, sjeveroistočno od Erdevika, je i jezero Moharač. Proteže se pravcem sjevoistok-jugozapad u dužini od 2 kilometra na nadmorskoj visini od 123 metra, a zauzima površinu od oko 55 hektara. Nastalo je pregrađivanjem potoka Moharač branom dužine 270  i visine 16 metara. Jezero je okruženo obradivim zemljištem na čijoj su površini zastupljene žitarice i vinova loza. Prema mišljenjima mnogih koji su ga posjetili, posebno u ovim ljetnim danima, predstavlja pravi mali raj za ljubitelje prirode i ribolovce.

Bogat  svijet prirode

Do jezera Moharač vodi asfaltirana cesta koja se nastavlja pored jezera, te se u dnu akumulacije grana na cestu kojom se obilazi njegova desna obala i na cestu kojom se ide do termomineralnog izvorišta potoka koji ga hrani vodom (lokalitet Banja). Široko je oko 300 metara, dugačko 2,5 kilometara i duboko oko 10 metara. Jezero Moharač plijeni svojom raznolikošću, mirom i ljepotom. Na ovom jezeru najviše ima ribiča koji tijekom čitave godine pecaju šarana, soma, amura, štuku, babušku. Nastalo je 1981. godine za potrebe vodoopskrbe obližnje vinarije i to tako što je prekraćena dolina potoka Banja branom dužine 270 metara i visine 13 metara. Maksimalna dužina jezera pri brani je 7 metara, a strme padine oko jezera uzdižu se do 20 metara visine. Preko ljeta se mogu sresti lokalni kupači i poneki kamperi, ljubitelji netaknute prirode. Biljni i životinjski svijet je izuzetno bogat. Osim labudova, pataka i gusaka, mogu se vidjeti i kornjače, zečevi, fazani. Mnogi ga s pravom nazivaju najljepšim jezerom na Fruškoj gori, okruženo njivama, vinogradima.

Rimska banja

Posjetitelji se više odlučuju za kupaje na jezeru Bruje koje je manje, ali s pristupačnijom obalom i većim hladom. Ako izaberete da posjetite jezero Bruje, usput možete obići i banju Kulina. Banja se nalazi na kraju šumskog puta, grebena Fruške gore koji se prostire i do Erdevika i Ljube. Izgradio ju je Marcus Aurelius da bi liječio svoje legionare bogatom mineralnom vodom. Voda je i dalje izuzetnog mineralnog sastava i temperature su konstantne tijekom čitave godine, od 13 stupnjeva Celzija. Iako je na tom mjestu mali broj kupača, ovo mjesto plijeni svojim prirodnim ljepotama. Tu se sada naziru ostaci rimskih termi, ljekoviti izvor koji puni bivše rimsko kupatilo i bazen i potok koji se proširio u baru. Također se naziru ostaci cijevi i vodovodnog sustava koji su vodili do Sirmija (Srijemske Mitrovice). Vjeruje se da je početni kompleks napravljen kao termalne toplice u kojima su se odmarali rimski vojnici koji su otkrili ljekovitu i toplu vodu. Službeno po katastarskim knjigama toplice pripadaju Ljubi, jedino što je prilaz iz Erdevika dijelom asfaltiran i pristupačniji. Jezero ima idealan mineralni sastav koji po vjerovanju može ublažiti ekceme, ozljede, osipe i slične kožne probleme jer izvor toplica ima veliku koncentraciju sumpora i joda.
Ako se odlučite posjetiti ova jezera i ako ste ljubitelj vina i srijemskog kulena, ne zaboravite posjetiti Erdevik, jedno od najljepših mjesta u Srijemu. U njemu se nalazi nekoliko poznatih vinarija u kojima se proizvode najbolje sorte bijelog, crnog vina i rozea, koja se mogu pronaći na karti mediteranskih kruzerskih brodova. Prema vjerovanju, u vrijeme vladavine rimskog cara Marcusa Aureliusa Probusa, koji je vladao carstvom od od 276. do 282. godine, vinova loza je prvi put zasađena izvan Italije, i to na Fruškoj gori, a među prvim zasadima je bio Erdevik. Erdevičani s ponosom kažu da njihove vinograde preko dana griju dva sunca, ono nebesko i ono koje se odbija o dunavsko vodeno ogledalo, pomažući erdevičkom grožđu da sazri na pravi način. Sigurna sam da ukoliko se odlučite za izbor ove destinacije u Srijemu, nećete pogriješiti i da ćete se, osim uživanja u prirodnim ljepotama, ugodno osjećati u društvu gostoljubivih domaćina iz Erdevika.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika