Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskoro početak obnove interijera

Uskoro će biti okončan postupak javne nabave za početak radova na obnovi interijera dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića, koji je u vlasništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća, te se uskoro očekuje izbor izvođača i realizacija toga posla. Javnu nabavu raspisao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada početkom kolovoza, na osnovu ranije potpisanog sporazuma s HNV-om. Rok za dostavljanje ponuda bio je do 23. kolovoza. Za ovu namjenu Republika je izdvojila 11.9 milijuna dinara, odnosno 100.000 eura. Obnova se radi prema projektu koji je završen u listopadu prošle godine i koji je tada predstavljen povodom praznika hrvatske zajednice – dana rođenja bana Jelačića. 
»Nakon više mjeseci čekanja i čini se, izvan fokusa službe zaštite, a i zbog godišnjih odmora, završava javna nabava i počet će radovi na obnovi interijera. Maksimalni rok za izvođenje radova je 90 dana. Radit će se na zamjeni električnih instalacija, uvođenju grijanja koje nije postojalo, radimo nove toalete, sanaciju od vlage, reparaciju i zamjenu drvenarije, zamjenu podnih obloga, bojenje zidova i plafona, podrumski prostor će imati novu ventilaciju. Kod izložbenog prostora potrebna je rasvjeta i elementi vezani za izlaganje. Obnova obuhvaća konzervatorsko-restauratorske radove, kako bi prostor bio vraćen u izvorno stanje. Planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, kako bi, prezentirajući hrvatsku zajednicu, mogli sudjelovati i biti vidljivi u velikom projektu Novi Sad – Europska prijestolnica kulture koji je iduće, 2022. godine«, kaže upravitelj Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Darko Polić. 
Polić dodaje kako je prilikom priprema ustanovljeno da sredstava opredijeljena za obnovu nisu dovoljna i sada se radi dodatna procjena kako bi se znalo koliko je sredstava još potrebno. 
»Stoga su utvrđeni prioriteti u obnovi, a treba sve radove završiti kako bi prostor bio operativan. U suradnji s HNV-om nastojat ćemo osigurati ta nedostajuća sredstava. Nakon obnove interijera, uslijedit će opremanje prostorija, a za to još nisu osigurana sredstva«, pojašnjava Polić.  
Projekt obnove vodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. 
Podsjetimo, Hrvatsko nacionalno vijeće je preuzelo rodnu kuću hrvatskoga velikana bana Jelačića u srpnju   prošle godine, a potom svečano u listopadu iste godine na događaju kojem su nazočili i visoki dužnosnici dviju država: predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. 
Iz proračuna Srbije je do sada za otkup i obnovu izdvojeno ukupno 700.000 eura. Osim podruma i prizemlja, kupljen je i jedan od četiri stana na katu kuće. Prostor Zaklade je ukupno oko 350 četvornih metara. Vlada AP Vojvodine izdvojila je sredstva za izradu projektne dokumentacije. 
Inače, pročelje i krov ovog objekta, koji se smatra jednom od najljepših baroknih građevina u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, ranije su već obnavljani, a radove je financirao Grad Novi Sad.  
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika