Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reakcije pojedinih stranaka na otvaranje Fondacije kapetana Dragana u Subotici

Mađarski pokret (MP) je osudio gradsku vlast u Subotici, jer je osigurala prostorije za fondaciju Kapetan Dragan u centru Subotice, koji traži da se pusti na slobodu ubojica bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović.
»Nemojmo imati iluziju. U Subotici se ovaj ured nije mogao otvoriti bez odobrenja Srpske napredne stranke. Ovo je poruka Hrvatima, ali i Mađarima – ovo je Srbija, bolje da znaju gdje im je mjesto«, navodi MP u svom saopćenju za javnost.
Ovaj pokret podsjeća da je na otvaranju Fondacije u Subotici Vasiljković uručio majice s pozivom na oslobađanje Zvezdana Jovanovića, koji je pravosnažno osuđen za ubojstvo Zorana Đinđića i najavio da će organizirati prikupljanje potpisa za oslobađanje »nevino zatočenog Jovanovića«.
MP je optužio i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da svom partneru u vlasti, SNS-u, »asistira u ovoj nacionalističkoj reviziji«.
»SVM do sada nije osudio ovakva događanja u Subotici, mada bi bilo dobro znati znači li strateška suradnja s naprednjacima i to da ova stranka podržava ili joj ne smeta ratno huškanje i apeli za oslobađanje Đinđićevog ubojice«, navodi MP.
Mađarski pokret je pozvao gradsku vlast da stane uz hrvatsku i mađarsku manjinu u ovom gradu:
»Vojvođanski Mađari su pokazali solidarnost s hrvatskom i bunjevačkom zajednicom koja ovdje živi, zbog čega zahtijevamo da se i SVM najoštrije suprotstavi i osudi ovakve aktivnosti u Subotici«.
Demokratska stranka je saopćila da je fondaciji Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, koji traži da se pusti na slobodu ubojca premijera Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović, prostorije osigurala gradska vlast u Subotici i da mu lokalni odbori Srpske napredne stranke po Srbiji pružaju logističku podršku.
Potpredsjednica DS-a Dragana Rakić optužila je, u pisanoj izjavi, predsjednika države Aleksandra Vučića i vrh SNS-a da stoje iza takve akcije.
Prema njenim riječima, zadatak Vasiljkovića je da Vučiću osigura podršku ekstremnih desničarskih grupa i skrene pažnju javnosti s afera i »sve brojnijih dokaza o direktnoj povezanosti vrha režima s organiziranim kriminalom«.
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od lokalne vlasti u Subotici da u najkraćem mogućem roku iseli iz prostorija fondaciju Kapetan Dragan u tom gradu.
»LSV smatra nedopustivim da osuđeni ratni zločinci nesmetano djeluju u javnom prostoru Srbije, Vojvodine i grada Subotice. Multinacionalni karakter Subotice i tradicija zajedničkog života se na ovaj način drastično narušavaju«, navodi se u saopćenju vijećnika LSV-a Roberta Damjanovića Čokića.
»Građani Subotice ne žele da u njihovom gradu djeluje fondacija koju vodi osuđeni ratni zločinac. Šutnja vlasti predstavljala bi odobravanje djelovanja pojedinaca koji pozivaju na mržnju i netrpeljivost«, navodi se u saopćenju.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika