Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plovi lađa, a i mi s njom

Jeste li se ikada vozili u neretvanskoj lađi? Vjerujem kako je mali broj vas/nas imao prilike upoznati se pobliže s ovim prijevoznim sredstvom. No, ipak ima i onih koji su isprobali čari neretvanske lađe i doživjeli, vjerujem neopisivo uzbuđenje. 
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Vladimir Nazor iz Sombora je 24. kolovoza priredilo djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, u sklopu aktivnosti iz lokalnog akcijskog plana za mlade u 2021. godini, prvo veslanje i trening na neretvanskoj lađi, i to na tromeđi Velikog bačkog kanala u Somboru. 
Po riječima voditelja veslačke ekipe Salašari somborski Gašpara Matarića osnovni cilj ovoga projekta je bio djeci približiti neretvansku lađu, njenu povijest, ali i zaveslati te osjetiti čari lađe i brzine. Ujedno, na taj način su željeli i promovirati rad sportske sekcije Društva. 
»Neka djeca su se prvi puta susrela s lađom, pričali smo i o njenoj povijesti, zanimljivostima, a potom smo sudionike provozali kanalom. Nakon malog opuštanja i oni sami su probali veslati i pojedinci su se baš dobro snašli«, priča Matarić i dodaje kako je u ovome programu sada sudjelovalo 13 djece iz Sombora, Lemeša i Subotice, te da im je cilj svoju veslačku ekipu, koja već deset godina sudjeluje na poznatom Maratonu lađa na Neretvi osvježiti pomlatkom. 
»Ne samo da nam je cilj formirati mlađu juniorsku ekipu nego je potrebno i kod nas odraslih osvježiti i upotpuniti skupinu. Djeca su bila izuzetno zainteresirana i mislim da je ovo pravi način da ih uvedemo u tu priču. Oni su se na ovaj način zabavljali, družili i isprobali nešto novo«, kaže Matarić. 
Ako i sami poželite veslati, eto pravog mjesta za dobro druženje uz dobre i iskusne učitelje. 
Voditelj ovih aktivnosti je sportska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor, u zajedništvu s odraslim veslačima muške i ženske ekipe. Organizatori najavljuju kako je u narednom periodu plan da se održi još nekoliko obuka, a cilj programa je da se u sportske aktivnosti uključe mladi koji bi se nastavili baviti sportskim aktivnostima kroz šahovski turnir i stolnoteniski, kao i veslanjem. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika