Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gostovanje uz odmor

Tavankutski HKPD Matija Gubec, koji ove godine obilježava 75. obljetnicu rada, poznat je i po svojoj Folklornoj sekciji koja u tom Društvu djeluje već pet i pol desetljeća. Tradiciju plesanja narodnih plesova danas nastavljaju djeca i mladi, članovi spomenute sekcije. 
Sastavni dio bavljenja folklorom su nastupi i putovanja. Gupčevi folkloraši, članovi pripremne skupine i izvođačkog ansambla, su se tako nedavno vratili iz Crne Gore, gdje su sudjelovali na 13. međunarodnom folklornom festivalu »S pjesmom i igrom kroz Herceg Novi«. Festival organiziraju Stari grad Herceg Novi i Turistička zajednica Zelenika. Sudjelovanje na ovom festivalu Tavankućani su iskoristili i za kraće ljetovanje. 
»Na put je išlo nas četrdesetak članova. Bilo je to sedam dana za druženje i uživanje. Na festivalu u Herceg Novom predstavljali smo Srbiju, ali i hrvatsku nacionalnu manjinu. Predstavili smo se s dvije koreografije – Bunjevačko momačko kolo i splet bunjevačkih igara. Ovo je mislim prvi put da je HKPD Matija Gubec gostovao u Crnoj Gori«, kaže voditelj Folklorne sekcije Darko Prćić.  
Tavankućani su nastupili u središtu Herceg Novog, a ljetovali su u obližnjem mjestu Zeleniku. Tamo su imali organizirani smještaj s drugim KUD-ovima koji su gostovali na festivalu. U pitanju su ansambli iz Moldavije, Ukrajine, Slovačke i Poljske. 
I Dajana Vujković Bukvin iz pripremne skupine bila je na gostovanju u Crnoj Gori.  
»Na moru je bilo odlično, upoznali smo nove prijatelje. Najviše se smo se družili s folklorašima iz Ukrajine, nadamo se da ćemo jedne godine otići kod njih ili da će oni doći kod nas. Družili smo se i s drugim KUD-ovima, a nastup je bio odličan. Najviše su mi se svidjeli plesovi ansambala iz Ukrajine i Slovačke. Također, obišli smo i kulturne znamenitosti Herceg Novog – crkve, tvrđave… Volim plesati narodne plesove, a putovanja su dodatni motiv da se bavim folklorom«, kaže ona.
U Gupcu djeluju tri skupine folkloraša – dječja, srednja (pripremna) i najstarija (prvi ansambl), s ukupno oko 75 članova. Ove godine nastupili su na više manifestacija u Tavankutu (među kojima je bio i njihov godišnji koncert), a gostovali su na smotri folklora u Jelahu (BiH) te dužijancama u Subotici i Baji. Imaju planove i za nove nastupe, što će, kako kažu, ovistiti o epidemiološkoj situaciji. 
H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika