Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bačkina utakmica za povijest

Ta neponovljiva srijeda, 11. rujna 1974. godine, ostat će zauvijek upisana zlatnim slovima u poslijeratnu povijest NK Bačka iz Subotice. Najstariji nogometni klub u zemlji, tada samo trećeligaš (Vojvođanska liga), uspio je izboriti plasman u osminu finala nogometnog Kupa Jugoslavije (pobjeda protiv Spartaka 4:1 u šesnaestini finala) i susret protiv renomiranog prvoligaša i višestrukog prvaka države i osvajača ovoga natjecanja, splitskog Hajduka. Povrh svega, za majstore s mora je u toj nezaboravnoj generaciji igralo nekoliko standardnih državnih reprezentativaca s netom odigranog Svjetskog prvenstva u  Njemačkoj (Buljan, Oblak, Peruzović, Šurjak, Jerković i Mužinić). Zbog ogromnog interesa publike, umjesto na Bačkoj (stadion kod Somborske kapije) igralo se na Spartaku (Gradski stadion) pred približno 15.000 gledatelja.

Bačka – Hajduk 0:2

Predstavnik Bačke na izvlačenju parova osmine finala nogometnog Kupa Jugoslavije u Beogradu bio je Branko Poljaković i pomalo u šali je navijestio kako će iz bubnja s 15 prvoligaša izvući upravo Hajduka. I bi tako. Naravno, odmah je telefonski javio u klub i od tog trenutka je započela euforija pripreme za najveći susret u poslijeratnoj povijesti. Prema kazivanju jednog od igrača te povijesne utakmice (iz počasti prema svim suigračima poželio je ostati anoniman), istog trena su na šivanje u Željezničaru naručena specijalna klupska odijela kako bi sve bilo spremno za doček fenomenalnih hajdukovaca. Bačkaši su počeli pojačano trenirati i, uz normalne ligaške susrete u svojoj trećoj ligi, pripremati se za nastup na velikoj sceni najmasovnijeg nogometnog natjecanja u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji. Konačno, mjesec i pol dana poslije ždrijeba, u Suboticu je stigao Hajduk. Kompletan da kompletniji ne može biti. Ivan Katalinić, Vilson Džoni, Mario Boljat, Luka Peruzović, Željko Mijač, Ivan Buljan, Slaviša Žungul, Dražen Mužinić, Branko Oblak, Jurica Jerković, Ivica Šurjak. Osvajači naslova pobjednika Kupa u prethodne dvije sezone (1971./72., 1972./73.).
Na drugoj strani nogometnog terena na Gradskom stadionu u Subotici, pred najvećim brojem gledatelja u svojoj karijeri našli su se prvotimci Bačke: Ernest Kovačević, Aleksandar Crnković, Zvonko Bošnjaković, Mihajlo Bleskanj, Miloš Zakić, Josip Zemko, Josip Rajčić, Nikola Sadojević, Radovan Lučić, Josip Lerinc, Zvonko Bibić, te pričuve Lazo Skenderović, Dušan Rađenović, Ivan Stantić i Šime Poljovka.
Prema kazivanju autentičnog sugovornika i neposrednog sudionika ovoga susreta, taktika domaće momčadi je bila vrlo jednostavna: »Igrati maksimalno oprezno, čuvati svoga igrača i preuzimati po potrebi najbližeg protivničkog  i ne dozvoliti Hajdukovim krilnim igračima da se ‘razmašu’ po bokovima. U ono vrijeme se dozvoljavala malo više ‘muškija’ igra i sudac (Milija Travlejev) se nije razbacivao žutim kartonima za svaki malo grublji prekršaj što se maksimalno koristilo u namjeri zaustavljanja, prije svih Šurjaka i Žungula«.  
Bačka se odlično držala sve do posljednjih petnaest minuta, ali onda je višestruko jači i nadmoćniji Hajduk golovima Oblaka i Mijača materijalizirao svoju kvalitetu i stigao do pobjedničkog rezultata od 2:0. Objektivna subotička publika velikim aplauzima je nagradila trud i herojski angažman bačkista, ali i više nego solidnu partiju mega momčadi bilih.  

Hajduk pobjednik kupa

U nastavku natjecanja Kupa Jugoslavije nogometaši Hajduka su bez primljenog pogotka svladali redom OFK Beograd (3:0), Vardar (5:0) i u finalu na stadionu JNA u Beogradu momčad Borca iz Banja Luke (1:0).  U pitanju su bile iskusne prvoligaške momčadi, što samo dodatno potvrđuje veličinu otpora koji je moćnom Hajduku uspjela pružiti »mala« Bačka iz Subotice. Zanimljivo, svoju najveću predratnu natjecateljsku utakmicu Bačka je 1939. godine, također, odigrala protiv Hajduka u Subotici (27. kolovoza) i slavila s 2:1 golovima Šarčevića i Vidakovića. Ali, tada je najstariji nogometni klub bio prvoligaš... 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika