Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljubav sa skele potrajala pol stoljeća

Snaša s buketom, đuvegija ustreptalog srca, svatovi, svećenik, gosti, pokloni, glazbenici – sve kao u pravim svatovima, samo što ovo nisu bili pravi svatovi već obnova bračnih zavjeta Jolike, rođene Heman, i Šime Raiča. Pol stoljeća poslije pravih svatova Jolika i Šima još jednom su potvrdili svoje zajedništvo u dobru i u zlu, ljubavi i vjeri. 

Iz škole na vjenčanje

Oni pravi svatovi bili su prije 50 godina i dan više, jer su se Jolika i Šima vjenčali 21. kolovoza 1971. godine, a bračna zavjete obnovili su 22. kolovoza 2021. godine. U istoj crkvi. Prije toga dvije godine bili su cura i momak, malo netipični za to vrijeme, jer je Jolika bila gradska cura, a Šima momak sa salaša koji je odlučio na tom salašu i ostati i nastaviti se baviti poljoprivredom. Postojala je još jedna poteškoća; kada su se zagledali, Joliki je bilo tek 16 godina i još je bila učenica i s vjenčanjem je trebalo pričekati. Upoznali su se u HKUD-u (tada bez hrvatskog predznaka) Vladimir Nazor, jer su oboje bili folkloraši. 
»Prvo smo se simpatizirali, a ljubav je buknula kada smo putovali na gostovanje u Osijek. Tada nije bilo još ni mosta na Dunavu već se prelazilo skelom. I tu na toj skeli počeli smo razgovor, onda u Osijeku prošetali pored Drave i tako je počelo. Dvije godine kasnije, kada je Jolika završila srednju školu, vjenčali smo se«, prisjeća se Šima. 
Na priču se nadovezuje Jolika koja kaže kako mnogi nisu vrejovali da će ona iz grada izdržati na salašu uz sve poslove o kojima nije ništa znala niti ih je ikada prije radila. 
»Moja obitelj bila je u čudu, a ni svekru ni svekrvi nije baš pasalo što je snaša bila iz varoši. Bojali su se: odvući će sina jedinca u grad. Nisu vjerovali da ću se prilagoditi na salašarski život i prihvatiti se svih poslova na salašu«, priča Jolika kojoj Šima nije uljepšavao slašarski život. 
»Odmah sam joj rekao da ja želim ostati na salašu, baviti se poljoprivredom, tako da je znala što je čeka. Nikada nisam imao želju tražiti posao u gradu, jedino mi je sada možda žao što nismo otišli u Njemačku«, kaže Šima. 

Razumijevanje, tolerancija i prije svega praštanje

Ono pravo vjenčanje od prije 50 godina bilo je u dva dana. Takav je tada bio običaj. Subotom je samo uz kumove obavljeno vjenčanje kod matičara, ili kako su tada govorili građansko, a dan kasnije pod velikom misom crkveno vjenčanje. 
»Svatovi su bili u šatri na salašu. Bilo je sramota imati salaš, a svatove praviti negdje u nekoj dvorani ili kavani. Nije tada u svatovima bilo profesionalnih kuhara, konobara već su sve to radili susjedi, a domaćini su poslije vraćali na isti način. I nije ta pomoć susjeda bila samo na sam dan svadbe već i danima prije toga, jer se sve spremalo u kući. U svatovima smo imali sve običaje. Jedan od običaja bio je uprezanje svakra i svekrve u amove, ja sam držala kajase i iza njih sam išla orala i bacala  kukuruz, penjalo se na slamu sa glazbenicima, veselilo na slami uz jelo i piće. I to oranje, penjanje na slamu i rušenje odžaka bilo je sutradan ujutru, jer nije bilo kao danas da se svatovi raziđu već poslije ponoći već su oni najveseliji ostajali i narednog dana«, prisjeća se Jolika.
Od tog svatovskog dana prošlo je 50 godina. Jolika i Šima roditelji su Elizabeti i Zlatku i baka i djed četvero unučadi. 
»Bilo je uspona i padova, ne cvjetaju uvijek ruže, ali ukoliko ima razumjevanja i tolerancije, a prije svega praštanja, sve se da prebroditi. A i ako nešto baš ne štima, tu su djeca, pa se okrećemo njima, sada su tu unuci«, Jolikin i Šimin je recept za zajednički život. 
Zaboravila sam ih pitati jesu li prije 50 godina išli na bračno putovanje. Ovoga puta jesu, a odabrali su hrvatsko primorje.
Jolika i Šima upoznali su se u Hrvatskom domu, a aktivni članovi ostali su i nakon vjenčanja, a to su i danas. Šima je pročelnik dramske sekcije, član IO HKUD-a Vladimir Nazor, a bio je predsjednik tog društva u vrijeme kada mu je poslije 2000-ih vraćen hrvatski predznak. Jolika je danas aktivna članica dramske sekcije, a za svoja glumačka ostvarenja nagrađivana je na dramskim susretima. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika