Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pomoći ljudima

Biskupijski Caritas Srem u ovom trenutku ima desetak aktualnih projekata koji se implementiraju na teritoriju Srijemske biskupije. Projekti se uglavnom odnose na rad s mladima, rad sa starima, rad s institucijama i s drugim organizacijama civilnog društva, te s migrantima koji se nalaze na području šidske općine. Svi ovi projekti koji se implementiraju na teritoriju Srijemske biskupije korisni su za osobe koji su direktni korisnici projekata, jer im se na taj način pomaže u ostvarivanju njihovih prava, poboljšanju kvalitete života i uvjeta u kojima žive. Caritas Srem također ima odličnu suradnju s Caritasom Hrvatske, a pored toga i odličnu suradnju s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije. Caritas Hrvatske je prošle godine bio jedan od donatora za projekt pomoći siromašnoj populaciji u Srijemu, a pokrenuta je i akcija za nastradale ljude od potresa u Petrinji i u Sisku. Prikupljeno je 10.000 eura. Novac je prebačen na račun Sisačke biskupije za pomoć nastradalima u potresu. Jedan od također veoma značajnih projekata je projekt YourJob koji se implementira već dvije i pol godine u Srijemskoj biskupiji, točnije u općinama Irig i Ruma. Riječ je o regionalnom projektu koji ima za cilj osnaživanje mladih starosne dobi između 15 i 30 godina.

Suradnja s više institucija

Svi aktualni projekti Caritasa Srem su regionalni, što znači da se implementiraju na više područja na Balkanskom poluotoku: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, a pored toga bilo je i nekoliko lokalnih projekata koji su implementirani samo na teritoriju Srijemske biskupije u okviru direktne pomoći ljudima. 
»Kroz sve ove godine rada Caritas Srem je ostvario suradnju s raznim državnim institucijama. Ona je na visokoj razini, ali uvijek ima mjesta za poboljšanje suradnje. Važno je napomenuti da smo u prethodnih šest godina ostvarili dobru suradnju s više veleposlanstava, prije svega s Veleposlanstvom Hrvatske i Veleposlanstvom Norveške, koji su prethodnih šest godina bili jedni od glavnih donatora različitih Caritasovih projekata u Srijemskoj biskupiji. Od prošle godine imamo novu suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Caritas Srem je prošle godine aplicirao na njihov poziv. Jedan od projekata nam je odobren i on se odnosi na pomoć u nabavi ogrjeva za zimu starim i nemoćnim osobama. Važno je napomenuti da je Caritas Srem u proteklom periodu potpisao memorandum o suradnji i razumijevanju s Pokrajinskim tajništvom za gospodarstvo i turizam. Ova suradnja će se najviše ogledati kroz projekt Your job, odnosno najviše će biti namijenjen mladim osobama kako bi lakše mogli doći do posla. Kroz ovaj memorandum Caritas pokreće suradnju s Edukativnim centrom u Novom Sadu koji će biti na raspolaganju mladim osobama za svaku dodatnu kvalifikaciju, prekvalifikaciju ili za svako drugo njihovo stručno osposobljavanje, kako bi što lakše došli do posla«, ističe koordinator Caritasa Srem Petar Dujić.

Savjetovanje i stručna praksa

Projekt YourJob je financiran od Caritasa Austrije, austrijske razvojne agencije i organizacije Yunus Socialbusiness Balkans. Projekt mladim osobama nudi priliku u tri pravca. Jedan je individualno savjetovanje gdje mlade osobe u direktnom razgovoru sa savjetnicima imaju priliku dobiti karijerno savjetovanje i vidjeti koje sve nedostatke imaju, kako bi mogli napredovati i što lakše doći do posla. Drugi pravac je prilika za mlade osobe koje nemaju radnog iskustva i koje steknu kroz stručnu praksu koja bi prvih šest mjeseci bila financirana od Caritasa. Kroz tih šest mjeseci mlada osoba ima priliku raditi u svojoj struci. Treći dio projekta koji se nudi mladima je prilika da apliciraju za grantove za pokretanje vlastitog posla. 
»Ovo nam je prva faza projekta i održava se na dvije lokacije: u Rumi i u Irigu. Plan je da se u budućnosti projekt proširi i na ostala mjesta u Srijemu. Kroz rezultate koji su trenutno ostvareni u projektu YourJob, preko 160 mladih je došlo na individualno savjetovanje do našeg ureda. Od njih 160, 20 osoba je uspjelo dobiti stručnu praksu koju su realizirali u nekoliko kompanija na teritoriju Rume ili Iriga. Također, pet mladih osoba je dobilo grant za pokretanje vlastitog posla. Tako su u Rumi pokrenute razne biznis ideje kao što je tepih servis, salon za uljepšavanje pasa, salon ljepote za žene, rasadnik cvijeća i jedan salon za ljepotu i masažu u Irigu. Trudimo se da ostvarimo što više kontakata s lokalnim institucijama, odnosno s Nacionalnom službom za zapošljavanje u općinama, u uredima za mlade i drugim relevantnim državnim institucijama kako bismo poboljšali položaj mladih u današnjem društvu i olakšali im izlazak na tržište rada. Poseban akcent stavljamo na mlade osobe s invaliditetom i pripadnike nacionalnih manjina, kao i teže zaposlive kategorije. Sve njih želimo pomoći da što lakše izađu na tržište rada i dođu do željenog zaposlenja«, kaže Dujić.
U okviru nekoliko projekata koji su se bavili pandemijom covid-19 Caritas Srem je prošle i ove godine pomagao nekoliko zdravstvenih institucija na području Srijema. Pomognute su Opća bolnica Srijemska Mitrovica, domovi zdravlja u Šidu i Staroj Pazovi, kao i ambulanta u Golubincima. Želja im je bila  pomoći lokalnim zdravstvenim institucijama najosnovnijim materijalom za rad,  EKG-om i defibrilatorom za potrebe Doma zdravlja Šid.
»Caritas nastavlja dalje s implementacijom trenutnih projekata. Paralelno s time prate se svi natječaji i pozivi za podnošenjenje projekata. Nastojimo da ih dobijemo što više, a sve u cilju da stanovništvu u Srijemskoj biskupiji poboljšamo kvalitetu života. U planu nam je i novi projekt za mlade. U fazi smo njegovog pisanja i cilj nam je da se aktivnosti s projekta YourJob, koji se sada implementira u Rumi i Irigu, proširi na druge općine u Srijemu«, kaže na kraju razgovora naš sugovornik.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika