Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveća muzejska institucija u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Gradski muzej Vinkovci osnovan je 1946. godine, a osnovni fundus činila je otkupljena zbirka Mate Medvedovića kojoj su se nešto kasnije priključile arheološka zbirka Matije Klajna i darovana numizmatička zbirka Benka Horvata. Prvi postav realiziran je 1948. godine s izloženim arheološkim materijalom. U današnji objekt Muzej seli 1950. godine, koristeći samo prvi kat, a nakon temeljite adaptacije otvara se stalni postav 1952. godine. Zbog ratnih događanja u listopadu 1991. godine glavnina muzejske građe izmještena je na sigurnije područje Hrvatske – u prostore Gradskog muzeja Varaždin, gdje je prihvaćena i udomljena do 1997. godine. Muzej ima stalni postav, povremene izložbe, restauratorsku radionicu, knjižnicu i suvenirnicu
O gradskom muzeju Vinkovci razgovarali smo s Hrvojem Vulićem. Kaže kako je od malih nogu pokazivao interes za arheologiju, koju završava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine i od 2007. godine radi kao kustos u Arheološkom odjelu u Gradskom muzeju Vinkovci. U ovom muzeju 2013. postaje voditelj Numizmatičkog odjela, a 2019. ravnatelj muzeja. Sudjelovao je na više desetaka zaštitnih i sustavnih arheoloških istraživanja u Vinkovcima i okolici od kojih se posebno izdvaja rad na ranokršćanskom kompleksu Kamenica i rimskodobnim tumulima u Starim Jankovcima, kao i rad na analizi i budućoj prezentaciji i objavi ostave srebrnog posuđa iz Vinkovaca. Autor je više znanstvenih i stručnih članaka i knjiga. Suosnivač je Rimskih dana u Vinkovcima.

Temelj za osnivanje Gradskog muzeja Vinkovci

»Temelj osnutka Gradskog muzeja Vinkovci predstavlja zbirka nadšumara i kolekcionara Mate Medvedovića, inače i autora grba Vinkovaca, koja je otkupljena 1942. godine, nakon gotovo 20 godina lobiranja od strane Medvedovića da se u Vinkovcima osnuje muzej. Međutim, iako je zbirka otkupljena, Medvedović nije doživio i osnivanje muzeja, umro je 1944., koji je osnovan 1946., aktom lokalnih vlasti, a iste godine potvrđen je od Ministarstva prosvjete NRH, tako da je to datum koji slavimo kao rođendan muzeja. Prva izložba realizira se 1948. godine u Istarskoj ulici, a 1950. godine muzej seli u zgradu na Trgu bana Josipa Šokčevića u kojoj se nalazi i danas. Godine 1966. organizira se i Likovno odjeljenje koje će prerasti u Galeriju. Ravnateljica muzeja 1970.  postaje Ivana Iskra Janošić, arheologinja zaslužna za uspostavu Arheološke zone grada Vinkovaca i najdugovječnija ravnateljica Gradskog muzeja Vinkovci. Početkom 90-ih ravnatelj postaje akademski slikar Stjepan Jozić, čiji mandat traje gotovo 20 godina. Tijekom 90-ih i 2000-ih muzej se kadrovski značajno proširuje, a 2011. godine Stjepana Jozića na mjestu ravnatelja nasljeđuje diplomirani povjesničar i etnolog Danijel Petković. Gradski muzej Vinkovci izrastao je u najveću muzejsku instituciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji s 26 zaposlenih i 1022 km2 područja bivše Općine Vinkovci koje ‘nadzire’ i nakon Muzeja Slavonije u Osijeku u drugu najveću muzejsku instituciju u pet slavonskih županija«, priča Hrvoje o nastanku i razvitku ovog muzeja i kaže da u sastavu muzeja djeluje i Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač, koja u svom fundusu čuva veliku kolekciju umjetnina vinkovačkih i drugih autora, ali na žalost zbog nedostatka prostora još nema stalni postav. 

Prostori muzeja

Danas se muzej nalazi u 4 zgrade u strogom centru Vinkovaca na Trgu bana Šokčevića i u Dugoj ulici. Izložbeni prostori su u dvije zgrade, dok ostatak otpada na uredski i skladišni prostor. 
»U glavnoj izložbenoj zgradi na Trgu bana Josipa Šokčevića nalaze se Arheološki i Etnološki stalni postavi i prostor za povremene izložbe, dok se u Dugoj ulici nalazi Galerija. Osim ovih prostora, Muzej koristi i dvorište u kojemu se nalaz Lapidarij kao prostor za izložbe i manifestacije na otvorenom. Trenutno je u tijeku izrada planova za novi muzejski kompleks koji bi prezentirao integrirani stalni postav svih odjela osim Galerije i na taj način prezentirao kontinuitet života Vinkovaca i okolice, s posebnim atrakcijama kao što su ostava srebrnih posuda ili rimskodobna kola iz Starih Jankovaca. Osim toga, Gradski muzej Vinkovci suorganizator je Rimskih dana, Antičkih filmskih večeri i Festivala dokumentarnog rock filma i ugošćuje mnoge druge događaje, te je uz Gradsku knjižnicu jedan od institucionalnih stupova kulturnog i baštinskog života Vinkovaca i okolice. Osim toga, Muzej je aktivan i na društvenim mrežama i platformama Facebook, Instagram, Youtube, Sketchfab i nastoji i na taj način doći do korisnika, pa ovim putem pozivam i sve čitatelje Hrvatske riječi da se o radu Muzeja informiraju i poprate nas putem interneta«, kaže Hrvoje. 
Gradski muzej Vinkovci osnovan je od Grada Vinkovaca i proračun Grada je najveći izvor financiranja. 
»Osim Grada Vinkovaca, izvori prihoda su vlastita sredstva, te Ministarstva kulture Hrvatske i Županije Vukovarsko-srijemske. Prošle godine Muzej je ostvario nešto više od 20% udjela vlastitih prihoda u strukturi, prihodi od Grada Vinkovci bili su 77%, a ostatak otpada na gore navedene izvore financiranja. Kod vlastitih prihoda značajan prihod muzej ostvaruje od najma poslovnog prostora – Gradska kavana i prodaje suvenira i ulaznica, dok najveći dio prihoda čine zaštitna arheološka istraživanja. Iako su posljednja i tekuća godina krizne u financijskim aspektima, zahvaljujući vrlo dobroj suradnji s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i Gradom Vinkovcima, kao i velikom broju zaštitnih arheoloških istraživanja uspjeli smo sačuvati radna mjesta i ne smanjivati plaće, pa čak i realizirati određene kapitalne investicije.«

Stalni postavi muzeja

S Hrvojem Vulićem razgovarali smo i o koncepciji stalnog postava ovog muzeja.
»Gradski muzej Vinkovci trenutno ima realizirana dva stalna postava: Arheološki i Etnološki, dok Povijesni i Galerijski odjeli nemaju stalne postave uslijed nedostataka prostora. Postavi nisu povezani već djeluju kao samostalne cjeline, Arheološki pokriva razdoblje od 6200 godina prije Krista do 800. godine i čiji je generalni koncept šetnja kroz vrijeme, odnosno isticanje karakterističnih tehnologija, sirovina i običaja i njihovog napretka kroz vrijeme, a Etnološki postav prezentira tradicijsku baštinu Vinkovaca i vinkovačkog kraja u 19. i 20. stoljeću u svoj raskoši. U Arheološkom stalnom postavu predstavljen je tek manji dio iznimno važne i zanimljive kolekcije koja se čuva u Muzeju, dok bi realizacija novog kompleksa pružila priliku za prezentaciju još predmeta. Moram napomenuti da su Vinkovci iznimno značajan i zanimljiv lokalitet s kontinuitetom života od 6200. godina prije Krista do današnjih dana. Povoljan geografski položaj, dostupnost izvora vode i hrane i blizina glavnih prometnica glavni su uvjeti koji su potaknuli stalni boravak ljudi na ovom mjestu, što je stvorilo iznimno zanimljive i bogate arheološke slojeve, a brojne seobe i ratovi ostavili su velikog traga i na ostalim razdobljima. U muzeju trenutno djeluje deset odjela: Arheološki, Etnološki, Galerijski, Povijesni, Numizmatički, Konzervatrosko-restauratorski, Dokumentacijsko-informatički, Knjižnica i Pedagoško-edukativna i Služba općih poslova.«

Restauratorska radionica

Pojasnite našim čitateljima što je restautauratorska radionica u ovome muzeju?
»Kozervatorsko-restauratorska radionica u Muzeju zapošljava četiri radnika i specijalizirana je za rad na arheološkom metalu i suvremenom tekstilu. Budući da je Arheološki odjel Muzeja godišnje u prosjeku provodi oko 180 dana na zaštitnim istraživanjima, u Muzej se slijevaju velike količine materijala, a s obzirom na mrežu suradnika i korištenje i detektora za metal u radu i velike količine metalnih nalaza. Budući da su restauratori za metal i radionice u Hrvatskoj zatrpane, a prosječni rokovi čekanja prelaze pet godina, 2015. smo uspjeli opremiti i proširiti vlastitu radionicu za metal na čelu s Edinom Balić, diplomiranom arheologinjom. Osim vlastitog, radionica obrađuje materijal i za druge ustanove i pojedince, što je važan aspekt u financijskoj održivosti i općenitog skraćivanja rokova kada je obrada i objava arheološkog materijala u pitanju. Osim metala, radionica obrađuje i tekstilnu građu koja najvećim dijelom potječe iz Etnološkog i manjim dijelom iz Povijesnog odjela«, kaže Hrvoje Vulić.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika