Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Natječaj HNV-a 

Hrvatsko nacionalno vijeće, uz potporu Osječko-baranjske županije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, raspisuje natječaj za sufinanciranje programa, projekata i aktivnosti hrvatskih udruga u Srbiji.
Pravo sudjelovanja imaju registrirane hrvatske udruge koje djeluju u Srbiji, a prijave se podnose isključivo na obrascima HNV-a koji se mogu preuzeti na internetskoj stranici HNV-a. Rok prijave na natječaj je 28. kolovoza.


Kaznena prijava 
zbog nacionalne mržnje

Kako je Hrvatskoj riječi potvrđeno u Višem javnom tužiteljstvu u Subotici  Z. B. je podio kaznenu prijavu za kazneno djelo izazivanja nacionalne mržnje. Ovom tužiteljstvu dostavljeni su i spisi iz Osnovnog javnog tužiteljstva. Predmet je formiran i u postupku. Kako smo objavili u prošlom broju, Osnovno javno tužiteljstvo utvrdilo je postojanje elemenata kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a Osnovno javno tužiteljstvo može goniti za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.
Podsjećamo, Subotičanin Z. B. fizički je napadnut i vrijeđan na nacionalnoj osnovi u prigradskom naselju Aleksandrovo. Po njegovim tvrdnjama vrijeđani su na nacionalnoj osnovi i njegovi rođaci koji su se nalazili u automobilu hrvatskih registarskih oznaka. Policija je u svom priopćenju negirala da su napad na nacionalnoj osnovi prijavili i hrvatski državljani, navodeći da je povod incidenta sukob oko parkirališta. 
Z.V.


Petir: Pred ulazak u EU 
Srbija mora restruktuirati 
poljoprivredu 

»Pristupni period je dobro vrijeme kada se Srbija može pripremiti i krenuti sa restrukturiranjem vlastite poljoprivrede. Hrvatska je mogla u tom periodu i puno bolje, jer se pokazalo da prije ulaska u Europsku uniju njena poljoprivreda nije stekla otpornost iako se mogla bolje pozicionirati s obzirom na financijska sredstva koja su bila dostupna i koja su bila uložena. Sad je vrijeme da se dobro pripremite, da se ne dogodi da onog trenutka kada pristupite Uniji uđete kao ‘grlom u jagode’, da niste restrukturisali poljoprivrednu proizvodnju, omogućili poljoprivrednicima da se mogu nositi sa konkurencijom«, kazala je u intervju za Agrosmart predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.
Prema njezinim riječima, od 2022. godine poticaji za hrvatske poljoprivrede bit će u potpunosti iz eurpskog proračuna. »Za sada, oko 80 odsto se isplaćuje iz EU kase, ostatak iz nacionalne«, kaže Petir.
U razgovoru za Agrosmart Petir je kazala kako Hrvatska ima iznimno nisku cijenu poljoprivrednog zemljišta. Na samom je začelju zemalja EU po tržišnoj vrijednosti obradivog tla. Iza je samo Estonija. Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj po hektaru iznosi 3.325 eura za oranice, 1.832 eura za livade, a za pašnjake 1.791 evra.


Logar: EU će poduzeti mjere da zaustavi veliki migrantski val iz Afganistana

»Europska unija osigurat će međunarodnu zaštitu za oko 500 Afganistanaca koji su joj u proteklih dvadeset godina pomagali na terenu, ali će teret mogućih migracijskih valova iz te zemlje trebati preuzeti države u susjedstvu Afganistana«, kazao je  Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije koja u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a.
Logar je kazao  da su se ministri vanjskih poslova zemalja članica jučer složili kako sadašnje krizne prilike u Afganistanu ne smiju voditi u novi migracijski val prema Europskoj uniji.
»Svi smo istaknuli da migracijskoga vala poput onoga iz 2015. i 2016. u ovom slučaju neće biti. Europska unija će osigurati sva sredstva kako bi se s državama koje su u susjedstvu, odnosno graniče s Afganistanom, postigli dogovori da one snose teret tih mogućih migracijskih tokova«, kazao je Logar u razgovoru za Slovensku televiziju, a prenosi HINA.

 

Bez policijskog sata i ograničenog kretanja

Član Kriznog stožera za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović kazao je da usprkos povećanju broja oboljelih od covida-19 neće biti policijskog sata ili ograničenog kretanja građana. On je, gostujući na TV Prva, kazao da 92 posto bolnički zbrinutih pacijenata koji su zaraženi koronom nije bilo cijepljeno.
On je naveo da je izarđeno uputstvo za početak školske godine, te ukazao da situacija s koronavirusom nije svuda u Srbiji ista, te da će i od toga ovisiti gdje i kako će se odvijati nastava.
Treća doza cjepiva građanima Srbije počela se davati 17. kolovoza. Treću dozu mogu primiti svi cijepljeni građani 180 dana nakon druge doze. Pozive će dobiti puteme elektroničke pošte i SMS porukom.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika