Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sveti Lovro u Sonti

Današnja crkva sv. Lovro u Sonti je građena od 1807. do 1812., te smo 10. kolovoza ove godine proslavili dvjesto devetu obljetnicu izgradnje. Katolička župa u Sonti je osnovana daleke 1383. godine. Po pisanim podacima, osnovali su je iločki i šibenski fratri. Tada se župa, kao i samo mjesto Sonta, nalazila bliže Dunavu u blizini mjesta koji Sonćani danas nazivaju Fabrika. Budući da je rijeka često plavila, Sonćani i župa su mijenjali mjesto nekoliko puta sve do današnje lokacije. 
Sv. Lovro, zaštitnik sonćanske župe kao i mnogih u svijetu, bio je mučenik katoličke vjere, živio i spaljen na lomači u jednom od predgrađa Rima 10. kolovoza 258. Smatra se zaštitnikom knjižničara, komičara, mesara i kuhara. Povrh oltara stoji predočena slika (ulje na platnu) kako sv. Lovru muče na ognju vojnici i svjetina. Podaci o autoru su vrlo šturi, mada se u crkvenim knjigama spominje Francisco Falconer i Antonio Stordi, 1822. Postoje pisani podaci da ista ovakva slika postoji u Vatikanu i jednom londonskom muzeju.
Prema zapisima, slika je restaurirana 1953. u vrijeme župnika Marka Polića. Na njoj su radili majstori iz Italije. Cjelokupne troškove restauriranja podnijela je Stana Miličić, Kompirova. Danas slika također vapi za restauriranjem baš kao i slike na stropu crkve: Isusovo uzašašće na nebo, Marijino uznesenje i Isusovo porođenje (slika naročito draga djeci).    
Budući da je sv. Lovro mučenički prolio svoju krv, na taj dan crkvena boja je crvena. To znači da su svećenici, kojih je ove godine na proslavi blagdana bilo šestoro, odjeveni u crveno s bijelim, a cijelom crkvom dominira crvena boja. Tada je u Sonti proštenje, ili kako narod kaže: kirbaj. Prije otprilike nešto manje od desetak godina Šokice su donosile ćilime ručne izrade, kojih je u Sonti na stotine i njima uređivale crkvu. Na njihovu žalost ukinuto im je to zadovoljstvo. Od tradicije se još zadržalo oblačenje najsvečanijih narodnih nošnji. I mladi i stariji mještani nose nošnje gotovo euforično. Sada se samo vjernici Šokci i oni iz nacionalno miješanih brakova oblače u šokačku nošnju, a ove godine na krizmi je bila jedna krizmanica u mađarskoj narodnoj nošnji. Stanovništvo, mislim na mađarsko i švapsko, je gotovo nestalo, a i Hrvata je sve manje, no dovoljno za obilježiti svečane dane u crkvi na ovaj izniman način.
Crkva sv. Lovro u Sonti je u velikoj mjeri obnovljena. Obnavljanje crkve je započeto 2014. pod budnim okom sadašnjeg župnika Josipa Kujundžića. Urađena je izolacija zidova od vlage, popravljen je krov, zamijenjen je stari pod i postavljen novi, postavljene su nove kore, crkva, kao i župni dvor, je kompletno oličena. Novost je i to da je crkva na četiri prozora dobila vitražna stakla, iznad oltara dva vitraža: Duh sveti, na lijevoj strani Isus i do sakristije Isus pastir sa janjetom. Crkva je zablistala novim sjajem, pa je ove godine prva pričest prvi puta u obnovljenoj crkvi, kao i krizma i obljetnica crkve. 
Ljudi su ranije važne događaje u selu, kao i datume rođenja i smrti, zapisivali na nutarnjim koricama molitvenika, pa je tako Marko Šokac, Žiškov, zabilježio da su zvona u našu crkvu stigla 1928. veljače 28. Čak je zapisao i da je prvo zvono teško 460 kg, drugo 286, treće 188 i četvrto 152 kg. Pavka Jakšić, Picanova je također zapisala u svom molitveniku, o dolasku crkvenih zvona, pa kaže da su stigla 22. veljače, a postavljena u toranj 27. veljače 1928.
Fotografija je snimljena 11. VIII. 2013. u vrijeme župnika Dominika Ralbovskog. Kada se proslavljaju sveci koji su za vjeru položili život, crkva se uređuje na sličan način, a dominirajuća boja je uvijek crvena. Ćilimi kojima je ukrašen oltar su stari blizu dvjesto godina.                                                                                                         
Ruža Silađev                                                                                                               

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika