Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Govor Josipa Vukovića Đide na sprovodu Stjepana Radića, posveta zastave u Somboru

14. kolovoza 1938. – Hrvatski dnevnik javlja da su 12. kolovoza odslužene zadušnice za bivšeg predsjednika HSS-a Stjepana Radića. Zadušnice je služio u župnoj crkvi vlč. Marko Kupunović, a sudjelovalo je brojno građanstvo i seljaštvo. Poslije zadušnice održan je sastanak u Hrvatskom domu. Sutradan, 13. kolovoza, odslužene su zadušnice još u Beregu i Monoštoru. Naročito su svečane bile zadušnice u Monoštoru, gdje je održan spomen na mjestu gdje je Stjepan Radić održao svoju poslednju javnu skupštinu 16. lipnja 1928.

15. kolovoza 1928. – Dom prenosi govor Josipa Vukovića Đide na sprovodu Stjepana Radića u Zagrebu: »Vojvodina, i ona hrvatska i ona srbska, težko kuka i cvili nad smrću Tvojom, nad crnim udesom, koji nas u posljednje vrijeme prati kao mora. Vojvodina je jedino od Tebe čekala, da ćeš nam ovu milu domovinu dovesti u red sređenih država. Onaj vijenac žitnog klasja, koji ćemo danas mi subotički Hrvati položiti nad Tvojim grobom, primi kao znak duboke i neizmjerne žalosti prema Tebi, kao znak naše žalosti nad Tvojom smrću. Subotički Hrvati plaču i cvile za Tobom, jer Ti si bio onaj, koji si nas dignuo na vlastite noge, otvorio oči, pokazao stazu, kojom moramo ići da dođemo do prave slobode. U ime Vojvodine hrvatske i srbske, a naročito u ime vojvođanskih Hrvata, ja se opraštam s Tobom i kličem Ti. Slava!«

16. kolovoza 1936. – Naše slovo sumira srpsku politiku prema Bunjevcima u proteklih 16 godina riječima: »Grešilo se prema Bunjevcima«.

17. kolovoza 1927. – Dom izvještava o putu predsjednika HSS-a Stjepana Radića kroz Srijem. Uz put je Radić održao govore pred svojim pristašama u Kukujevcima, Sotu, Petrovaradinu, Novom Slankamenu i Rumi. Dana 16. kolovoza poslije podne stigao je u Suboticu, gdje je održana velika javna skupština HSS-a. Govorili su Mirko Ivković Ivandekić i Matija Išpanović iz Subotice i Matija Kolar iz Sombora.

18. kolovoza 1917. – Hrvatska njiva piše: »Bunjevci žele, – kad već nemaju svojih škola – bar jednu ’horvatsku gramatiku’ i hrvatskih knjiga«.

19. kolovoza 1938. – Subotičke novine javljaju da je 14. kolovoza u Somboru posvećena nova zastava HKD-a Miroljub. Na ovoj svečanosti sudjelovali su i gosti: HPD Neven, Hrvatska kulturna zajednica, Pučka kasina, obje podružnice Katoličkog divojačkog društva, I. podružnica Bunjevačkog momačkog kola, te Radnici križari sv. Roka iz Subotice; hrvatska pjevačka društva Lipa, Frankopan i Lira, iz Osijeka, HPD Rodoljub iz Zemuna, HPD Neven iz Petrovaradina, delegacije osječkih društava Kuhač, Zrinjski, Hrvatske žene i Hrvatskog doma i HPD Preradović iz Đakova. U karmelićanskoj crkvi je kapelan Ante Skenderović služio misu, za vrijeme koje je HPD Neven pjevalo Hrvatsku misu Rudolfa Matza. Na orguljama je svirao Albe Vidaković, učenik Papinske glazbene akademije u Rimu. Poslije službe župnik Antun Skenderović je održao propovijed, te je posvetio Miroljubovu zastavu. Nakon toga je u Hrvatskom domu održano zborovanje. Govorili su predsjednik Miroljuba Antun Matarić, izaslanik predsjednika HSS-a Stjepan Hefer iz Osijeka, kuma zastave Klara Stipić, Aleksa Kokić, Pero Novaković i Josip Vuković Đido iz Subotice. Ivan Malagurski je u ime HPD-a Neven iz Subotice svezao traku zastave. Stanko Tomić je pročitao govor odsutnog narodnog zastupnika Grge Vukovića.

20. kolovoza 1911. – Naše novine javljaju da će 20. kolovoza Blaško Rajić biti svečano ustoličen za župnika u crkvi Sv. Roka u Subotici.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika