Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

ZKVH na 12. Danima Luke Botića 

KAŠTEL LUKŠIĆ/ ĐAKOVO – Đakovački kulturni krug u suradnji s Udrugom Opor-Botići iz Kaštela 12. puta organizira Dane Luke Botića, kulturnu manifestaciju koja nosi ime po velikom hrvatskom književniku Luki Botiću (1830. – 1863.), koji svojim životom i djelom i danas povezuje hrvatski sjever i hrvatski jug.
Otvorenje ovogodišnje manifestacije bilo je 19. kolovoza u Kaštel Lukšiću, dvorcu Vitturi. Uz prigodan program, otvorena je i izložba »150 godina bunjevačkih i šokačkih novina«. U kaštelanskom dijelu programa sudjelovali su dr. Jurica Botić, Mirko Ćurić, Tomislav Žigmanov (Subotica), dr. Ivica Đurok i Ivana Ćurić (Tomislavgrad).
Đakovački dio programa započinje u subotu, 21. kolovoza, u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera predstavljanjem monografije Olge Šram Cilika Dulić Kasiba (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica 2020.), koja sažima opus najvažnije slikarice hrvatske naive koja djeluje izvan Hrvatske. Monografiju će predstaviti urednica Katarina Čeliković iz Subotice, a bit će otvorena i prigodna izložba crteža Cilike Dulić Kasibe, fotografija i dokumenata te video prezentacija njenoga opusa.
U nastavku programa, u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera, bit će predstavljena knjiga hrvatske književnice Biserke Goleš-Glasnović Karpatski listići (Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Zagreb 2020). Izniman događaj bit će i predstavljanje knjige Lidije Bajuk Međimurska popevka (Naklada Ljevak, 2020), nastala nakon autoričinih višegodišnjih pomnih terenskih i arhivskih istraživanja prirodne i kulturne tradicije Međimurja. Završni dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera posvećen je sjećanju na Đuru Frankovića, hrvatskog etnografa, književnika, urednika, novinara i pedagoga iz Mađarske, prigodom pete obljetnice smrti (2016. – 2021.), o kojem će govoriti dr. Robert Hajszan iz Pinkovca (Austrija) i Mirko Ćurić.
Tradicionalno, program se nastavlja u klupskoj atmosferi đakovačkog Rock kluba King, gdje će se 21. kolovoza najprije govoriti o novim pjesničkim zbirkama Franje Džakule i Vlaste Markasović, a zatim počinje program Pjesničke posvete Luki Botiću: pjesnička čitanja dvadeset slavonskih autora i autorica zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića V., u izboru Marice i Željka Kovača. 
Iste večeri bit će održan solistički koncert Lidije Bajuk, a bit će proglašene i najbolje pjesme 12. Dana Luke Botića po izboru publike i dodijeliti priznanja.
Dane Luke Botića prati tradicionalni Zbornik, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Đakovo, Osječko-baranjska županija i Grad Kaštela. Organizatori su Udruga za revitalizaciju sela Opor – Botići i Đakovački kulturni krug, a suorganizatori Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Đakovo, Općina Gorjani, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Panonski institut Pinkovac (Austrija), Naklada Ljevak, Rock klub King, Đakovo.
Izvor: Đakovački kulturni krug

Promocija knjige Nevene Mlinko Vinjete Bola

SUBOTICA – Promocija pjesničkog prvijenca Nevene Mlinko Vinjete Bola bit će održana u utorak, 24. kolovoza, s početkom u 19 sati u HKC-u Bunjevačko kolo. Knjigu Vinjete Bola, koja je ove godine tiskana u nakladi Matice hrvatske iz Subotice, uredila je Klara Dulić-Ševčić dok su ilustracije u knjizi rad Ružice Miković-Žigmanov. Na promociji će govoriti autorica Nevena Mlinko i urednica knjige Klara Dulić-Ševčić, a razgovor će moderirati Nela Skenderović. U programu će sudjelovati glazbeni sastav Duo libri i Katarina Ivanković Radaković, koja će kazivati stihove. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni od 400 dinara. 

I vojvođanski Hrvati na Ljetnoj školi folklora

ZADAR – Senka Horvat iz HKC-a Bunjevačko kolo i Nenad Temunović iz HGU Festival bunjevački pisama sudjelovali su na ovogodišnjoj Ljetnoj školi hrvatskog foklora, koja je održana od 1. do 12. kolovoza u Zadru. Riječ je o dugogodišnjem projektu Hrvatske matice iseljenika koji je namijenjen ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u izvandomovinstvu.
Ovog ljeta polaznici su učili o nošnjama, plesovima, pjesmama, glazbalima (tambure i tradicijska) hrvatskoga alpskog područja, točnije Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, te plesovima i glazbi gradišćanskih Hrvata. Zbog izvanredne epidemiološke situacije, polaznika je bilo 30-ak, znatno manje nego inače.
 
HKC Bunjevačko kolo u Neumu

NEUM – Večer hrvatskog folklora u Neumu okupit će trinaesti puta brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i regije, a na ovoj manifestaciji pod nazivom »Oj kamenu rodni moj« sudjelovat će i folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Po riječima organizatora na ovoj manifestaciji se očekuju oko 300 sudionika, a svoj dolazak osim spomenutog najavila su društva i skupine iz Gevgelije, Ivanić-Grada, Knina, Širokog Brijega, Čapljine, Neuma i Metkovića. 
Manifestacija koja će okupiti folkloraše bit će održana 21. kolovoza kada će u 20 sati krenuti svečani defile svih sudionika, a potom će se uslijediti nastup svih izvođača.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika