Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sporan način izbora

Ministarstvo kulture i informiranja uputilo je 30. srpnja Narodnoj skupštini Srbije prijedlog članova za Nacionalno vijeće za kulturu. Među predloženim članovima su i András Urbán i Suzana Kujundžić-Ostojić, kao prijedlozi nacionalnih vijeća. Međutim, za Hrvatsko nacionalno vijeće sporna je procedura oko izbora Suzane Kujundžić-Ostojić, koja, za razliku od Andrása Urbána, nije izabrana na sjednici Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina već je izbor obavljen tako što su nacionalna vijeća glasovala putem elektroničke pošte, a prijedlog je Ministarstvu kulture dostavljen bez da su prije toga nacionalna vijeća obaviještena o tome tko je glasovao i kakav je ishod glasovanja.

Elektronička pošta za glasovanje

Prema riječima Međunarodnog tajnika HNV-a Darka Baštovanovića Koordinacija je na sjednici, koja je održana online, predložila u Nacionalno vijeće za kulturu Andrása Urbána (kandidat mađarske nacionalne zajednice), a drugi usuglašeni prijedlog na toj sjednici bio je predstavnik makedonske zajednice. Ti prijedlozi su i upućeni Ministarstvu kulture i informiranja. Kako ističe Baštovanović, kandidate je imalo nekoliko nacionalnih vijeća, među njima i HNV, a među imenima o kojima se raspravljalo na Koordinaciji nije bilo Suzane Kujundžić-Ostojić. Nakon toga Ministarstvo traži od Koordinacije novi prijedlog koji mora biti usuglašen sa Zakonom o kulturi prema kome se mora poštovati princip rodne ravnopravnosti. Rok za dostavljanje novog prijedloga bio je tek nekoliko sati. 
»Predsjedavajući Borče Veličkovski kazao je kako sjednice Koordinacije neće biti, čak ni online, zbog kratkog roka već da se nacionalna vijeća o prijedlozima izjasne mailom. Kako je tko od nacionalnih vijeća glasovao nismo vidjeli, što je ponovno kršenje procedura, da bi na kraju u Ministarstvo bilo upućeno da je prijedlog Koordinacije Suzana Kujundžić-Ostojić«, kaže Baštovanović.

Rezultati glasanja naknadno

Predsjedavajući Koordinacije Borče Veličkovski objašnjava u razgovoru za Hrvatsku riječ da je zbog roka, koji je bio kraći od 24 sata, nemoguće bilo organizirati sjednicu, pa je predložio da nacionalna vijeća pošalju svoje prijedloge za članicu Vijeća za kulturu, a da Koordinacija nakon toga prikupi prijedloge koje će prosljediti svim vijećima s molbom da se izjasne koju kandidatkinju podržavaju. »Prijedloge za članicu Vijeća poslali su rusinski – Marija Tot, bunjevački – Suzana  Kujundžić-Ostojić i crnogorsko nacionalno vijeće – Silvana Baletić. U danom roku izjasnilo se 10 nacionalnih vijeća od kojih je 7 podržalo predstavnicu Bunjevačkog nacionalnog vijeća, dva Rusinskog i jedno nacionalno vijeće predstavnicu Crnogorskog nacionalnog vijeća, te je u skladu s tim predsjedavajući Koordinacije dostavio prijedlog Ministarstvu da se za članicu Vijeća za kulturu imenuje Suzana Kujundžić-Ostojić«, navodi se u pisanom odgovoru predsjedavajućeg Koordinacije. On je u razgovoru potvrdio da nacionalna vijeća nisu dobila informaciju o rezultatima glasovanja, jer će zapisnik o tome tek biti sačinjen.
Darko Baštovanović podsjeća da je princip glasovanja većinom, ali i da je Koordinacija uvela moment kvoruma, što znači da legitimitet odluka postoji samo ukoliko su nazočna sva nacionalna vijeća, što je u ovom slučaju očigledno izostalo. HNV će inzistirati da se na sljedećoj sjednici Koordinacije dostave podaci o glasovanju – tko je glasovao i kakvi su rezultati. 
U ovom slučaju od 23 nacionalna vijeća glasalo je samo 10, odnosno sedam za Suzanu Kujundžić-Ostojić.

Ograničen mandat

Ministarstvo kulture i informiranja uputilo je Narodnoj Narodnoj skupštini Srbije prijedlog članova za Nacionalno vijeće za kulturu. Predloženi kandidati su: Zoran Vapa (Republički zavod za zaštitu spomenika kulture), Željko Marković (Državni arhiv Srbije), Goran Vasić (Narodni muzej Srbije) Vladimir Pištalo (Narodna biblioteka Srbije), Nebojša Kundačina (Narodno pozorište u Beogradu), Nevena Daković (Jugoslovenska kinoteka) Ivan Jevtić (SANU – Odeljenje umetnosti), Zlata Bojović (SANU – Odeljenje jezika i književnosti), Isidora Bjelaković (Matica srpska), András Urbán i Suzana Kujundžić-Ostojić s liste nacionalinih vijeća nacionalnih manjina. Rad ovog vijeća ograničen je na mandat aktualne Vlade Srbije. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika