Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Napad na pripadnike hrvatske zajednice

Subotičanin Z. B. fizički je napadnut i vrijeđan na nacionalnoj osnovi u prigradskom naselju Aleksandrovo. Po njegovim tvrdnjama vrijeđani su na nacionalnoj osnovi i njegovi rođaci koji su se nalazili u automobilu hrvatskih registarskih oznaka. Policija je u svom priopćenju negirala da su napad na nacionalnoj osnovi prijavili i hrvatski državljani, navodeći da je povod incidenta sukob oko parkirališta.

HNV: Novi etnički motiviran napad na pripadnike hrvatske zajednice 

Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji (HNV) 4. kolovoza 2021. godine prijavljen je novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji, ovoga puta u Subotici. Napad se dogodio 2. kolovoza 2021. u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju, priopćilo je Hrvatko nacionalno vijeće. »Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Nepoznati napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će ‘poklati sve ustaše’ i psujući ‘majku ustašku’. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozljede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja«, priopćilo je Hrvatsko nacionalno vijeće, uz osudu ovakavog brutalnog napada na etničkoj osnovi. 
»Otvoreno stajemo u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Ističemo kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima. Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi. Kao krovno tijelo hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, od policije i tužiteljstva očekujemo hitnu i primjerenu reakciju kako bi se žrtva i naš sunarodnjak zaštitili, ali i kako bi se pokazalo da je Republika Srbija sigurna država za njezine građane drugih nacionalnosti. Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji. Iskazujemo nadu kako će ovaj slučaj konačno pokazati da institucije sustava mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki daljnji antihrvatski ispad, prouzročen mržnjom, biti adekvatno sankcioniran. Tim više smatramo da su institucije sustava u obvezi primjereno reagirati jer su objektom nasilja ovoga puta bili i državljani Republike Hrvatske te bi se adekvatnim postupanjem spriječio i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa«, navodi se u priopćenju HNV-a koji je potpisao predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava HNV-a Darko Baštovanović.

PU Subotica: Sukob zbog parkirališta

U priopćenju dostavljenom subotičkim medijima navodi se kako se vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i hvatanje za vrat dogodilo zbog sukoba oko parkirališta, ali da policiji nije prijavljen i napad na putnike u vozilu hrvatskih registarskih oznaka. 
»Po službenoj zabilješci policije, Z. B. (1970) iz Subotice je 2. kolovoza telefonom policiji prijavio kako ga je jedan muškarac vrijeđao po nacionalnoj osnovi, dok je bio u svom automobilu njemačkih registarskih oznaka, dok se pored nalazio automobil hrvatskih registarskih oznaka u kojem su bili njegovi rođaci. Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mjesta i obavila razgovor sa Z.B., koji je tom prilikom rekao da ga je taj muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkirališta, ali nije spomenuo da su ozlijeđeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske. Također, policija je na mjestu događaja obavila razgovor sa šest osoba, članova porodice Z.B., koji su zatečeni tamo i koji se ni u jednom momentu nisu žalili da je ovaj muškarac na njih fizički nasrnuo«, navodi se u policijskom priopćenju i dodaje kako je pola sata nakon prijave prolicija pronašla šezdesettrogodišnjeg muškarca iz Subotice.

Bakić: Zabrinjavajuće sumnje u institicije Srbije

Početkom tjedna o cijelom slučaju, ali i o rekacijama iz Hrvatske, očitovao se i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. 
»Meni je, kao gradonačelniku, najvažnije da je Policijska uprava u Subotici odreagovala efikasno, da je osumnjičeni za ovaj incident brzo otkriven i da su sve relevantne informacije proslijeđene nadležnom tužiteljstvu, za koje sam siguran da će, u zakonskom roku, obaviti svoj dio posla, kako bi pravda bila zadovoljena. Medijski navodi u svezi s ovim slučajem, naročito u susjednoj Hrvatskoj, u kojima se izražava sumnja u institucije Republike Srbije, a odgovornost za incident pripisuje čak i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, veoma su zabrinjavajući i mi ih odlučno odbacujemo, pozivajući Subotičane da ne dozvole da im bilo tko podriva povjerenje u Ministarstvo unutarnjih poslova. Napadnuto je priopćenje Policijske uprave u Subotici, u kojem je navedeno da je povod za incident bio sukob oko parkirališta. Ni u jednom trenutku PU u Subotici nije negirala da je Z.B. prijavio i uvrede na nacionalnoj osnovi, kao i fizički kontakt«, navodi se između ostalog u priopćenju gradonačelnika Subotice Stevana Bakića. 

Vojnić i Žigmanov: Banalizacija slučaja

»Moramo biti svjesni da se incidenti na etničkoj osnovi i u najuređenijoj državi događaju. Međutim, razvijena demokratska i sigurna država se ne prepoznaje prema broju incidenata nego prema načinu na koji se na njih reagira. Ono što je problematično u državi Srbiji u slučajevima kada su u pitanju etnički motivirani incidenti spram Hrvata jest da je ovdje praksa ne samo da izostane osuda takvih djela od strane predstavnika vlasti nego se ono od mjerodavnih državnih tijela reinterpretiraju tako da se Hrvati u Srbiji prikazuju kao incidentan narod. Gotovo uvijek u praksi mediji žrtvu preimenuju u krivca«, navodi u izjavi za Hrvatsku riječ predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. 
»Kada je riječ o etnički motiviranim incidentima spram Hrvata u Srbiji, svjedoci smo i ovoga puta, na žalost, nastavka stare prakse krivotvorenja onoga što se zbilja dogodilo na način banalizacije od strane mjerodavnih tijela. Čovjeku se prijeti klanjem, govori se da će biti protjerane sve ‘ustaše’, djeci u autu se upućuju grozomorne poruke koje oni ne razumiju, a Ministarstvo unutarnjih poslova govori o nekakvoj bezazlenoj svađi oko parkinga. Ovo je još jedan snažni i uvjerljiv razloga zašto Hrvati u Srbiji ne vjeruju institucijama koje incidente obrađuju i trebaju procesuirati«, navodi se u izjavi predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

Tužiteljstvo: Kazneno djelo

U Osnovnom javnom tužiteljstvu u Subotici Hrvatskoj riječi je potvrđeno da je PU Subotica o incidentu obavijestitla ovo tužiteljstvo. Osnovno javno tužiteljstvo utvrdilo je postojanje elemenata kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a Osnovno javno tužiteljtvo može goniti za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti. Uvrede na nacionalnoj osnovi nisu u nadležnoti ovog tužiteljstva, pa je o tome Osnovno javno tužiteljstvo u utorak izvijestilo Više javno tužiteljstvo u čijoj je nadležnosti ovo kazneno djelo. U vrijeme zaključenja ovog teksta predmet još nije stigao do Višeg javnog tužitelja.  
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika