Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uredili 30 kilometara zemljanih putova

Poljoprivrednici iz Đurđina pred početak ovogodišnje proljetnje sjetve organizirali su akciju uređenja i ravnanja atarskih putova. Zemljane ceste u ataru koje sami koriste na taj način prvi puta su uređivali 2017. godine tako da ovoga puta nije bio problem okupiti ljude i strojeve. 
»Sada je bilo puno lakše okupiti poljoprivrednike, jer ići sređenim atarskim putom znači manje habanje strojeva, brži dolazak do njiva, što nam u sezoni poljoprivrednih radova puno znači. Kada je cesta dobra i ravna, do njive se može doći za 10-15 minuta, a ako je cesta loša treba i pola sata, što je velika razlika. Radili smo podijeljeni u grupe tako da je na svakoj strani bilo po dvije tanjurače, valjak, plug. Prvo smo orali, tanjuračama digli, prošli sjetvospremačima da poravnamo i na kraju valjcima smo stisli zemlju«, kaže jedan od inicijatora ove akcije Filip Ivanković Ivandekić. 
Radove koji zahtijevaju putarske strojeve ipak nisu mogli sami uraditi, ali su za te poslove prikupili novac i angažirali grejder. Na taj način su sredili dio stare pruge Subotica – Crvenka koja prolazi kroz Đurđin. »Od pruge je ostala cesta koju koristimo, ali je sa strane zarasla u korov, bila je puna rupa, a to nismo mogli srediti svojim poljoprivrednim strojevima, pa smo platili i da se i taj dio sredi«, kaže Filip.
Đurđinski poljoprivrednici uredili su oko 30 kilometara zemljanih putova kroz atar. Namjera im je još kupiti dva kamiona tucanika, kako bi se nasule kritične dionice. Filip podsjeća da je obveza lokalne samouprave da novac od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta uloži u poljoprivrednu infrastrukturu, ali, kako kaže, u Đurđinu je do sada nasuto tek oko pet kilometara atarskih putova.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika