Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lovištu doprinesi, smeće odnesi

Epidemija koronavirusa utjecala je i na rad lovačkih društava kojima su zabranjene  neke od redovitih aktivnosti kao što je održavanje zborova, skupština i akcija brojanja zečeva. Monoštorski lovci, ili točnije dio njih, našli su način da se ipak okupe na otvorenom i da taj susret iskoriste za uređenje dijela svog lovišta. Lovce je »pokrenuo« Davor Francuz. 
»Akciju smo nazvali ‘Lovištu doprinesi, smeće odnesi’. Uz podršku moje i još dvije grupe lovaca obišli smo nekoliko kilometara terena od sela prema vikend naselju Adice. Odabrali smo taj dio, jer je bio pun smeća, što od vikendaša, što od nesavjesnih poljoprivrednika. Najviše je bilo plastičnih boca, limenki, vreća sa smećem, čak i starih kreveta, guma, kotača. Jednostavno je neshvatljivo što se sve baca iako komunalno poduzeće smeće redovito iznosi, kako iz grada tako i iz Monoštora«, kaže Francuz. 
»Kolega i ja smo duž ‘lenije’ široke tri metra na dužini od 1,5 kilometara napunili dva džaka smeća. Limenke i plastične boce smo posebno odvajali, jer je to otpad za reciklažu. Inače, kada smo u lovu, mi vodimo računa što ostavljamo iza sebe i pokupimo ono što su drugi bacili«, kaže Ivan Periškić, jedan od lovaca koji se uključio u akciju čišćenja lovišta.
Nova akcija bit će organizirana uskoro, a plan je da se dio lovišta očisti od alohtonih vrsta raslinja koje smetaju, kako lovcima tako i divljači.
Monoštorsko lovačko društvo ima pedesetak članova, a lovno područje im je atar od oko 2.000 hektara. Podijeljeni su u pet grupa koje se smjenuju na lovnim terenima. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika