Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnutak Hrvatske čitaonice u Zemunu, Nevenovo sijelo u Subotici

3. travnja 1910. – Naše novine pišu da je 31. ožujka za tavankutskog župnika izabran Grgo Romić, bivši kapelan u Čikuzdi (Sükösd, danas u Mađarskoj), rodom iz Subotice.

4. travnja 1886. – Szabadság izražava svoje čuđenje nad činjenicom da ni nakon 10 godina subotički veliki župan Aurel Mukić još uvijek ništa nije poduzeo protiv Laze i Age Mamužića, iako su i mjesni i prijestolnički listovi ustvrdili da su obojica u međuvremenu osnivanjem Pučke kasine u Subotici napravili jaz između Bunjevaca (Hrvata) i Mađara.

5. travnja 1940. – Subotičke novine tvrde da Gradsko poglavarstvo u Novom Sadu prilikom dodjele financijske potpore raznim društvama i ustanovama nije uzela u obzir da u Novom Sadu živi skoro 6000 Hrvata, koji također imaju svoju društva. Poglavarstvo je dodijelilo Matici srpskoj 24000 din., Matici hrvatskoj 300 din., Ruskoj matici 1500 din, Društvu naprednih žena 200 din., Češkom kulturnom udruženju 2000 din., a Udruženju četnika 1000 din. 

6. travnja 1912. – Mitrovački glasnik piše da će đakovački biskup dr. Ivan Krapac poći početkom svibnja u Srijem da ondje podijeli sv. Potvrdu i upozna se s tamošnjih narodom i krajem. Putovat će željeznicom i kolima. Pohodit će Petrovaradin i Zemun. U Zemunu će podijeliti sv. Potvrdu i katolicima iz Beograda. 

6. travnja 1912. – Mitrovački glasnik piše da u Mitrovici diletanti tamošnjeg Hrvatskog kulturnog društva Nada priređuju na drugi dan Uskrsa (8. travnja) diletantsku predstavu u dvorani Stare Pivare. Predstavit će predstavu Dvije nećakinje umjesto jedne i Pere Tamburica.

6. travnja 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je nedavno održana sjednica kotarske organizacije Hrvatske seljačke stranke u Šidu pod predsjedanjem Ivana Đurića i u prisutnosti narodnog zastupnika Živana Kuveždića.

7. travnja 1906. – Fruškogorac piše da je 18. veljače u Zemunu održana osnivačka skupština Hrvatske čitaonice. Predsjednikom je izabran profesor Janko Planinac, podpredsjednikom duhovnik bolnice veleč. Filip Kicošević, tajnikom gradski tajnik Vladimir Cesar, a blagajnikom poštanski i brzojavni službenik Antun Đojić. U upravni odbor su pored njih još ušli: učiteljica Štefa Berger, profesor dr. Krunoslav Babić, carinski službenik Rudolf Balzer, profesor Luka Ciprijanović i učitelj Franjo Peršić. Odborskim zamjenicima su izabrani kotarski veterinar Ernest Podaubsky i računarski službenik Josip Šlothauer. U nadzorni odbor su ušli prepošt M. Strac, ljekarnik Ferdo Žiga i ravnatelj vodne zadruge za isušenje jugoistočnog Srijema Hinko Müler.

7. travnja 1906. – Fruškogorac donosi predstavku žitelja općine Kamenica hrvatskom banu Teodoru Pejačeviću u vezi s gradnjom planirane željeznice Beočin-Petrovaradin-Novi Sad.

8. travnja 1922. – Neven piše da je 2. travnja Prosvjetno društvo Neven iz Subotice održalo 13. sijelo. Dr. Matej Jankač je pjevao uz pratnju na klaviru dr. Mihovila Kataneca, gimnazijski profesor Ivan Vojnić Tunić je spravama prikazao osnovne pojmove elektriciteta, a Zora Kubatović je odsvirala na klaviru nekoliko pjesama. Na koncu su govorili slavenski narodni zastupnici Šušnik i Žebot o prosvjetnim prilikama u Sloveniji.

9. travnja 1921. – Subotičke novine prenose izjavu predsjednika Slovenske ludske stranke, Antuna Korošca o aktualnoj političkoj situaciji u Kraljevini SHS, te o doprinosu Bunjevačke-šokačke stranke i bunjevačkih Hrvata općenito borbi protiv centralizma: »Kod Hrvata je kuraža porasla na nevidjeni stepen. Primjer su nam Bunjevci. Opazio sam, da je kod njih razvijena hrvatska svijest isto tako kao u Hrvatskoj.« 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika