Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Kalendar manifestacija Hrvata u Srbiji

SUBOTICA – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata izradio je Kalendar manifestacija Hrvata u Srbiji za 2021. godinu. Kalendar se može preuzeti na portalu Zavoda (www.zkvh.org.rs) u rubrici Dokumenti. 
Kako u ZKVH-u navode, pandemija bolesti covid-19 suočila je sve institucije, udruge i pojedince koji se bave kulturnom djelatnošću s velikim izazovima na koje odgovaraju na način koji je moguć u danom trenutku. Tako je na pismo i anketu ZKVH-a o planiranim manifestacijama za 2021. godinu odgovorilo oko polovice hrvatskih udruga kulture te ukazalo na probleme planiranja ne samo datumskog održavanja tradicionalnih manifestacija već i načina njihove provedbe.
Svjesni vrlo složenih uvjeta djelovanja, kada nije moguće organizirati javno okupljanje ili je događaj sveden na vrlo mali broj sudionika i često bez publike, hrvatske udruge kulture planiraju održati svoje redovite manifestacije u vrijeme i na način kako to bude moguće, navode iz ZKVH-a. Stoga će kalendar manifestacija hrvatskih udruga kulture za 2021. godinu, iako u skromnijem opsegu, poslužiti kao vodič za planiranje događaja kako ne bi došlo do nepotrebnih preklapanja. U kalendar su uključeni i praznici hrvatske zajednice u Srbiji te godišnjice hrvatskih velikana.

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

TAVANKUT – Nakon što zbog epidemioloških razloga Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini nije mogao biti održan prošle godine, ove se ipak nastavlja. Prvi dio ciklusa priređen je, prema najavama, jučer (četvrtak, 8. travnja) u OŠ Matija Gubec u Tavankutu, gdje su učenici nižih razreda mogli pogledati dugometražni igrani film za djecu Duh u močvari.
Daljnji program ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini bit će održavan prateći i poštujući epidemiološke mjere. Projekcije u ljetnom i jesenskom periodu bit će održavane pretežito na otvorenim prostorima gdje to bude moguće organizirati u vojvođanskim mjestima, kako za mlade tako i za starije.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini odvija se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana u okviru programa međunarodne suradnje i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovotjedni program održan je i u suradnji s OŠ Matija Gubec i HKPD-om Matija Gubec u Tavankutu.

Regionalni online filmski festival

BEOGRAD – Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri festivala iz četiri zemlje: Sarajevo Film Festival (Bosna i Hercegovina), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), publici nudi novi doživljaj festivalskog iskustva. Festival počinje danas (petak, 9. travnja) i traje do 17. travnja. Publici u regiji ponudit će filmove koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala.
Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, bit će održan online na ondemand.kinomeetingpoint.ba i ujedno predstavlja proljetna izdanja svakog od festivala.
U programu festivala su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika.

Hrcko i Kužiš?!: Natječaj za poeziju i prozu

SUBOTICA – Dječji i omladinski časopisi Hrcko i Kužiš?! raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.
Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).
Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.
Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.
Autori najboljih radova bit će nagrađeni na Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova u listopadu. Čeka vas iznenađenje!
Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).
Organizatori natječaja su: NIU Hrvatska riječ, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika