Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Utakmice oženjenih i neoženjenih

Jedan od tradicionalnih sportskih događaja koji se održavaju u okviru Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Rume jesu nogometne utakmice između članova tima oženjenih i neoženjenih. Nogometne utakmice u organizaciji rumske udruge se organiziraju svake godine na Veliki petak i ta je tradicija duga desetljećima. Članovi udruge nisu sigurni kada je održana prva utakmica, ali sudeći prema pričama starijih članova, one datiraju iz vremena osnivanja Društva, prije više od stotinu godina. Prvi puta ova tradicionalna utakmica nije održana prošle i ove godine zbog poznate situacije zbog pandemije koronavirusa, ali se u rumskoj udruzi nadaju da će se tradicionalna sportska druženja nastaviti sljedeće godine. 
Druženja na prvom mjestu

Pokojni počasni predsjednik Društva Zlatko Kolarić bio je legenda nogometa na Brijegu i do prije nekoliko godina organizator ovog sportskog druženja. Mlađi članovi udruge su nakon njegove smrti nastavili ovu lijepu tradiciju. Rezultat održanih utakmica oduvijek je bio u drugom planu. Važnost održavanja ovih utakmica članovi udruge vide u održavanju duge i lijepe tradicije, druženja i njegovanja sportskog duha, te njegovanja zdravog rivaliteta članova udruge. Ipak, svim igračima je važno i »treće poluvrijeme«, kada se u prostorijama udruge najčešće zbijaju šale na račun onih koji su izgubili.
»Koliko pamtim, utakmice između timova oženjenih i neoženjenih održavale su se od kada znam za sebe. To je bila sjajna prilika da se poslije zimske stanke članovi udruge okupe i poslije utakmice druže u prostorijama Društva. Rezultat je uvijek bio u drugom planu. U prvom planu je bilo druženje. Ono što je interesantno za tu tradiciju jest što već sada  u našem Društvu imamo obitelji kod kojih već dvije-tri generacije tradicionalno sudjeluju u tim utakmicama: očevi, sinovi i djedovi. To je duga tradicija koja traje preko stotinu godina i koju mi mlađi članovi nastojimo očuvati«, kaže tajnik rumske udruge Nikola Jurca. 
Također navodi da je osim njegovanje lijepe i duge tradicije, poseban značaj utakmica u tome što su po njima postali prepoznatljivi, ne samo u hrvatskoj zajednici nego i puno šire.
»To je događaj za koji mnogi žitelji Rume znaju. Rado nam dolaze pružiti podršku i gledati utakmicu. Često smo za vrijeme tih sportskih događaja imali goste i iz drugih mjesta diljem Vojvodine i Hrvatske i svatko tko je dolazio na ta sportska druženja imao je pozitivne dojmove. Rezultat u biti nikada nije bio važan, ali bilo je nekih sitnih prepucavanja, da se razbije monotonija. Sve se na kraju završi u prijateljskoj atmosferi. Uvijek nam je bilo važno okupljanje što većeg broja članstva, kako starijih tako i najmlađih. Posljednjih godina situacija je bila promjenljiva. Nekada nas je bilo više, nekada manje, ali uvijek dovoljno da se formiraju dva tima. Nismo vodili evidenciju koja je momčad imala više pobjeda. Mislim da je do sada rezultat izjednačen između oženjenih i neoženjenih. Nekada on bude i neodlučen. Jedne godine pobijede oženjeni, druge neoženjeni, ali u sjećanju ostaju samo lijepe stvari i nezaboravna druženja«, ističe Jurca, dodajući da mladi daju nadu da će se ovi susreti nastaviti i u budućnosti, s obzirom na to da se proteklih godina u sve većem broju odazivaju na utakmice. 

Korona – prekinula tradiciju

 Nažalost, posljednje dvije godine situacija je takva da se ovaj za Rumljane važan sportski događaj nije mogao organizirati.
»Nadamo se da će se naredne godine situacija stabilizirati i da ćemo nastaviti s održavanjem kako sportskih tako i svih ostalih kulturnih aktivnosti. Pandemija zbog koronavirusa puno utječe na naš rad. Poznato je da se sve udruge  financiraju od sredstava koja dobijaju putem natječaja. Da biste dobili određena sredstva na natječaju, aktivnosti se moraju planirati. Moramo ostvariti kontakte s drugim udrugama i pripremiti određenu logistiku. Međutim, zbog ove situacije sve je nesigurno i ništa ne ovisi od nas. Trudimo se da rad Društva bude na određenom minimumu. Tamburaška sekcija individualno radi, članovi vježbaju. Također i škola tambure funkcionira i pod ovim uvjetima. Međutim, nema koncerata, nema gostovanja i to nam svima nedostaje. Već više od godinu dana nije bilo nikakvih manifestacija i ne pamtim da se to ikada do sada dogodilo. Vjerujem da su se članovi Društva zaželjeli druženja i rada i da ćemo u skorije vrijeme prebroditi ovu situaciju i nastaviti druženja, kako u našoj tako i u drugim udrugama«, zaključuje Jurca.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika