Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skriveni kutak lijepe barunice

Niz vila kraj velikog parka uz šetalište od Horgoškog puta ka jezeru Palić prikazan je već na karti palićke banje 1888. godine, što govori i o vremenu nastajanja ovih objekata. Na elitnom mjestu kupališta, u neposrednoj blizini jezera, a uz park, koji je ujedno i zračna banja, podignuti su ljetnikovci koje i danas vidimo, uglavnom s preinačenim fasadama i dvorištima u odnosu na daleko vrijeme u kome su nastali. Kada je u devetnaestom stoljeću u nekoliko navrata licitirano zemljište za gradnju vila u blizini jezera, placevi su uglavnom bili znatno veći nego danas, te su na ovim površinama osim ljetnikovaca napravljeni i prostrani voćnjaci, vinogradi, vrtovi... To se vidi i na spomenutoj karti.
Palićke vile, građene neposredno uz veliki park, i danas privlače veliku pozornost turista i šetača. Imaju povijest, predanja, dugo pamte... Zanimljivu priču iz prošlosti čuva vila na karti upisana pod imenom Kovacsics. Priču je u svojim istraživačkim šetnjama Palićem svojevremeno zabilježila Branka Šadi (Subotičke novine, 12. srpanj 1985.): »Baš ova kućica bila je ljeti skrovište jedne lijepe baronice iz Budimpešte, koja je pred njom izgradila i malu kružnu fontanu u cvijećnjaku... Legenda ispletena o barunici i njenom jutarnjem jahanju s prijateljima, ostavlja širinu za maštare i ozbiljan istraživački izazov za poznavatelje arhitekture na prijelazu stoljeća«.
Spomenutim maštarima i danas je lako zamisliti grupu ljudi na konjima dok polaze s ovog romantičnog mjesta, obavijenog tišinom velikog parka i svježinom jezera. Bilo je u blizini i većih i impresivnijih vila, no barunica, čiji je identitet ostao tajna, prema predanju je za svoj tajnoviti kutak udaljen od javnosti izabrala upravo ovu skromniju vilu, s ljupkim žaluzinama, hladovitim trijemom i velikim dvorištem, gdje je napravila i fontanicu. Zaista zanimljiva enigma za istražitelje prošlosti grada. Možda uspijemo zaviriti iza tih zagonetnih velova palićke povijesti...

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika