Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rajićev govor u Zagrebu, Seljačko-demokratska koalicija u Šidu

10. travnja 1912. – Mitrovački glasnik javlja da je Hrvatski branik promijenio ime u Mitrovački glasnik, iz razloga što nije mogao položiti osigurninu, te da će od sada izlaziti kao list za pouku, trgovinu, obrt i gospodarstveno štivo, dok se neće baviti političkim pitanjima.

11. travnja 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je u Gakovu održana konferencija pristaša HSS-a, kojoj je prisustvovao predsjednik mjesne i kotarske organizacije iz Sombora Grga Vuković. Za predsjednika organizacije HSS-a u Gakovu izabran je ugledni posjednik Antun Rom, po narodnosti Nijemac.

12. travnja 1896. – Subotičke novine pišu da je somborski tiskar Nesto Bošnjak sastavio jednu dosjetljivu spravu. »On stane na stol i pomoću svoga pronalaska hitro ga nestane isprid očiju gledaoca«. Ovaj izum Bošnjak je prodao za 1000 maraka (500 forinti) tvrtci Borwig & Horster iz Dresdena.

14. travnja 1906. – Fruškogorac piše da Odbor petrovaradinskih gospoja za Strossmayerov spomenik u Zagrebu priređuje 21. travnja u Petrovaradinu u gostionici K bijelom volu koncert s predstavom i plesom. O Strossmayeru će govoriti Jovan Hranilović, grkokatolički svećenik iz Novog Sada.
14. travnja 1927. – Neven piše da su 26. veljače 1927. bunjevački Hrvati koji studiraju u Zagrebu osnovali svoj klub Hrvatsko akademsko društvo Bunjevac.

14. travnja 1940. – Hrvatski dnevnik piše da je 13. travnja delegacija bačko-baranjskih Hrvata na čelu s Josipom Vukovićem Đidom posjetila u Zagrebu hrvatskog bana Ivana Šubašića, predsjednika HSS-a Vladka Mačeka, gradskog povjerenika Matu Starčevića i nadbiskupa Alojzija Stepinca.

15. travnja 1938. – Subotičke novine pišu da na drugi dan Uskrsa subotički biskup Ljudevit Budanović odlazi u Rim kod pape Pija XI., gdje će izložiti stanje Bačke apostolske administrature.

15. travnja 1940. – Hrvatski dnevnik donosi govor Blaška Rajića održan 13. travnja u velikoj koncertnoj dvorani u Zagrebu u sklopu Dana bačko-baranjskih Hrvata. Rajić je između ostaloga rekao da su Bunjevci i Šokci »Hrvati oduvijek, Hrvati do vijeka«.

15. travnja 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da je 14. travnja u najistočnijem kotaru banovine Hrvatske, u Šidu, održana velika manifestacijska skupština Seljačko-demokratske koalicije sastavljene od Hrvatske seljačke stranke i Samostalne demokratske strane (hrvatski Srbi). Na skupštinu je došlo preko 20.000 ljudi. Glavni tajnik HSS-a Juranj Krnjević održao je govor na tribini, koja je podignuta pred grkokatoličkom crkvom.

16. travnja 1925. – Neven piše da su 3. siječnja 1925. bez ikakve sudske odluke uhićeni prvaci Hrvatske republikanske seljačke stranke u Subotici Ivan Tolj, Tomo Matković i Grga Dedin. Policija je Tolja tukla u hodniku, a Dedina u detektivskoj sobi. Tolju je oduzela koncept radnje o biskupu Antunoviću, za koju je on dobio od odvjetnika Babijana Malagurskog 1000 dinara a od bivšeg gimnazijskog profesora Dragoslava Đorđevića pozitivnu ocjenu.

16. travnja 1937. – Subotičke novine pišu da je 9. travnja nepoznato lice ili više njih u 10 sati navečer razbilo nekoliko okana na prozorima Hrvatskog doma u Somboru. Hrvatsko kulturno društvo Miroljub je uložilo kod mjesne policije zahtjev za zaštitu svoje imovine, ali krivci nisu pronađeni.

16. travnja 1971. – Hrvatski tjednik donosi članak Geze Kikića o velikom narodnom tribunu bačkih Hrvata Ambroziju Šarčeviću (1820. – 1899.)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika