Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Objavljen 15. svezak Leksikona podunavskih Hrvata 

SUBOTICA – Iz tiska je izašao 15. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. U ovome svesku, koji obuhvaća slova L, Lj i dio slova M (M-Mal) – od članka »laboška« do povjesničara Gojka Malovića, na 162 stranice 42 autora napisalo je ukupno 165 leksikonskih članaka, koje prati 13 uputnica i 96 ilustracija. Na koncu sveska, nalazi se 11 članaka i 5 ilustracija kojima se dopunjuju raniji svesci.

Foto natječaj Hrvatska u srcu
    
ZAGREB – Udruga Ponos domovine iz Zagreba poziva zainteresirane učenice i učenike na sudjelovanje u nagradnom natječaju za izložbu fotografija na temu Hrvatska u srcu. Cilj i svrha natječaja je potaknuti sudionike na fotografiranje tema koje nas povezuju s matičnom ili vlastitom domovinom. Pritom možda netko otkrije u fotografiji novi hobi, štoviše otkrije svoj prikriveni talent te nauči pozorno promatrati i uočavati zanimljive detalje u jednostavnim i svakodnevnim situacijama. 
Fotografije se šalju elektroničkom poštom na mail: info@ponosdomovine.hr. Uz fotografije potrebno je ispuniti i poslati prijavnicu u PDF formatu koja je sastavni dio ovog natječaja (dostupna na internetskoj stranici udruge www.ponosdomovine.hr), a dopušteno je prijaviti maksimalno tri fotografije. Fotografije moraju biti u jpg formatu, minimalne rezolucije 300 dpi-a i najmanje 2.000 piksela. Također, fotografije ne smiju biti skinute s interneta, tuđe i do sada objavljene. Poslane fotografije ne vraćaju se autorima.
Natječaj je otvoren do 30. svibnja 2021. godine. Odabranih 25 fotografija bit će objavljene na internetskoj i Facebook stranici udruge Ponos domovine te na prigodnoj izložbi u Zagrebu što ovisi o epidemiološkoj situaciji tijekom lipnja 2021. godine. Za autore pet najuspješnijih fotografija osigurane su vrijedne nagrade (novčani bon Banke Kovanica od 500 kuna, oprema za planinarenje i hodanje, prijenosni disk i pametni sat).

Najveći natječaj za kulturu ikada u Novom Sadu

NOVI SAD – U cilju upotpunjenja programa koji će biti realiziran tijekom godine titule projekta Novi Sad – Europska prijestolnica kulture, te poticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u kulturni projekt od nacionalnog značaja, Fondacija Novi Sad 2021. raspisala je četiri faze natječaja za ukupno osam programskih lukova projekta. Od ukupno 308 pristiglih prijava, povjerenstvo je odabralo 111 programa za koje je u 2022. godini opredijeljen ukupni iznos od 185,4 milijuna dinara. Među ostalim, sredstva je dobila i Zaklada Spomen dom bana Josipa Jelačića iz Petrovaradina za projekt Dječja opera Franje Štefanovića (1.050.000 dinara). Taj program bit će izveden u okviru programskog luka Budućnost Europe. 
Cjelokupni rezultati natječaja dostupni su na internetskoj stranici EPK-a: www.novisad2021.rs.

Hrcko i Kužiš?!: Natječaj za poeziju i prozu

SUBOTICA – Dječji i omladinski časopisi Hrcko i Kužiš?! raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.
Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).
Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.
Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.
Autori najboljih radova bit će nagrađeni na Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova u listopadu. Čeka vas iznenađenje!
Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).
Organizatori natječaja su: NIU Hrvatska riječ, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika