Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potencijalno umanjenje stečenih prava

Sutra (subota, 20. veljače) se završava javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o kulturi. U Hrvatskom nacionalnom vijeću upozoravaju kako bi predloženim izmjenama toga zakona iz upravljačkih struktura ustanova kulture te Nacionalnog savjeta za kulturu mogli biti isključeni predstavnici manjina, što ocjenjuju i kao potencijalno umanjenje stečenih prava. 
Izmjena Zakona predviđa smanjenje broja članova Nacionalnog vijeća za kulturu u kojem je, prema sadašnjoj regulativi, od 19 članova dvoje izabrano u koordinaciji s nacionalno-manjinskim vijećima. Nacrtom se predviđa smanjenje na sedam članova, a u HNV-u smatraju kako bi trebalo sačuvati mogućnost sudjelovanja manjina u ovom tijelu te da se dva člana i dalje biraju kao zajednički prijedlog nacionalnih vijeća, što je sukladno i Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Također, izmjenama se predviđa smanjenje članova upravnih i nadzornih odbora u ustanovama kulture. Trenutno u radu tih tijela sudjeluju i članovi iz redova nacionalnih manjina, u slučaju da je jedno ili više vijeća proglasilo pojedinu ustanovu za ustanovu od posebnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta te manjine. Po mišljenju predstavnika HNV-a, država bi trebala napraviti izuzetak smanjenja kod ustanova koje su nacionalne manjine proglasile ustanovama od posebnog značaja. Isto tako, i da se nađe model za participaciju manjina u upravljačkim strukturama ustanova koje će tek proglašavati takvima. 
»Važno nam je sačuvati mogućnost sudjelovanja predstavnika nacionalnih manjina u upravljanju ustanovama kao i u radu Nacionalnog vijeća za kulturu. Moguće da je ovo potencijalno umanjenje samo proba, te da bi takva praksa mogla biti primijenjena i kod drugih zakona. Također, ovakve izmjene bi dovele i do kolizije s nekih drugim zakonima, poput Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina gdje se točno navodi gdje i na koji način nacionalne manjine delegiraju svoje predstavnike. Na koncu, isključivanje manjina je diskriminatorno. Nakon javnih rasprava, plan je da se Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina očituje o ovim pitanjima«, kaže Darko Baštovanović iz HNV-a.
Važeći Zakon o kulturi usvojen je 2009. godine, a mijenjan je i dopunjavan 2016. te 2020. godine.
D. B. P.

Najava događaja

06.03.2021 - Folklorna trilogija HKC-a »Bunjevačko kolo«

Trilogija 50 je projekt HKC-a Bunjevačko kolo u okviru obilježavanja 50. obljetnice od osnutka, i predstavlja zamjenu za njihov tradicionalni godišnji koncert koji se održava u prosincu. Bojazvuk i emocije su nazivi tri priče u ovoj folklornoj verziji trilogije. Svaka priča se sastoji od tri koreografije i sve zajedno čine jednu cjelinu ispričanu mnogo puta, ali ovoga puta na drugačiji, originalni način. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati dramska radnja ili neki lajtmotiv.

Svaku večer u razdoblju od 20. do 28. veljače na Facebook stranici i YouTube kanalu Bunjevačkog kola od 20 sati premijerno će biti prikazana po jedna koreografija.

Raspored prikazivanja:

 • 20. – 22. veljače u 20h - Boje
 • 23. – 25. veljače u 20h – Zvuk
 • 26. – 28. veljače u 20h – Emocije
 • 1. ožujka u 20h – Cio koncert Trilogija 50 s bonus točkama
 • 6. ožujka u 20h – kratak film Iza scene

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay