Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potencijalno umanjenje stečenih prava

Sutra (subota, 20. veljače) se završava javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o kulturi. U Hrvatskom nacionalnom vijeću upozoravaju kako bi predloženim izmjenama toga zakona iz upravljačkih struktura ustanova kulture te Nacionalnog savjeta za kulturu mogli biti isključeni predstavnici manjina, što ocjenjuju i kao potencijalno umanjenje stečenih prava. 
Izmjena Zakona predviđa smanjenje broja članova Nacionalnog vijeća za kulturu u kojem je, prema sadašnjoj regulativi, od 19 članova dvoje izabrano u koordinaciji s nacionalno-manjinskim vijećima. Nacrtom se predviđa smanjenje na sedam članova, a u HNV-u smatraju kako bi trebalo sačuvati mogućnost sudjelovanja manjina u ovom tijelu te da se dva člana i dalje biraju kao zajednički prijedlog nacionalnih vijeća, što je sukladno i Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. Također, izmjenama se predviđa smanjenje članova upravnih i nadzornih odbora u ustanovama kulture. Trenutno u radu tih tijela sudjeluju i članovi iz redova nacionalnih manjina, u slučaju da je jedno ili više vijeća proglasilo pojedinu ustanovu za ustanovu od posebnog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta te manjine. Po mišljenju predstavnika HNV-a, država bi trebala napraviti izuzetak smanjenja kod ustanova koje su nacionalne manjine proglasile ustanovama od posebnog značaja. Isto tako, i da se nađe model za participaciju manjina u upravljačkim strukturama ustanova koje će tek proglašavati takvima. 
»Važno nam je sačuvati mogućnost sudjelovanja predstavnika nacionalnih manjina u upravljanju ustanovama kao i u radu Nacionalnog vijeća za kulturu. Moguće da je ovo potencijalno umanjenje samo proba, te da bi takva praksa mogla biti primijenjena i kod drugih zakona. Također, ovakve izmjene bi dovele i do kolizije s nekih drugim zakonima, poput Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina gdje se točno navodi gdje i na koji način nacionalne manjine delegiraju svoje predstavnike. Na koncu, isključivanje manjina je diskriminatorno. Nakon javnih rasprava, plan je da se Koordinacija nacionalnih vijeća nacionalnih manjina očituje o ovim pitanjima«, kaže Darko Baštovanović iz HNV-a.
Važeći Zakon o kulturi usvojen je 2009. godine, a mijenjan je i dopunjavan 2016. te 2020. godine.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika