Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Pokrajinski natječaji za kulturu i informiranje

NOVI SAD – Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama raspisalo je pet natječaja iz područja kulture i tri natječaja iz područja informiranja za 2021. godinu. Među ostalim, raspisan je i Natječaj za financiranje – sufinanciranje projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2021. godini. Natječaj se odnosi na tri područja: zaštitu nematerijalnog kulturnog naslijeđa i suvremenog umjetničkog stvaralaštva; objavljivanje do sada neobjavljenih izdanja knjiga na jezicima nacionalnih manjina te objavljivanje časopisa na jezicima nacionalnih manjina. Natječajem će ukupno biti raspodijeljeno 8.600.000 dinara, a otvoren je do 1. ožujka. 
Kada je u pitanju informiranje, raspisan je i Natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz područja javnog informiranja, koji podrazumijeva i medijske sadržaje na jezicima nacionalnih manjina za koje će u obje kategorije (privatna poduzeća i nevladine udruge) biti ukupno raspodijeljeno 6,2 milijuna dinara. Ovaj natječaj je otvoren do 8. ožujka.
Tekstovi natječaja i prijave dostupne su na internetskoj stranici Tajništva – www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Natječaji Ministarstva kulture

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja Srbije raspisalo je više natječaja iz područja kulture i informiranja za 2021. godinu. Među ostalim, raspisan je i natječaj za financiranje ili sufinanciranje projekata iz područja suvremenog stvaralaštva u području kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina u Srbiji, koji je otvoren do 22. veljače. Najmanji iznos koji će se financirati ili sufinancirati po projektu iznosi 120.000 dinara.
Više informacija na internetskoj stranici Ministarstva www.kultura.gov.rs, gdje možete pronaći i potrebne formulare. 

Početak rada sekcija u Gupcu

TAVANKUT – Članice slamarske sekcije HKPD-a Matija Gubec i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame organizirale su nedavno svoj prvi ovogodišni sastanak. Na sastanku je bilo nazočno dvadesetak članica, a voditeljica odjela Jozefina Skenderović predstavila je postignuća i aktivnosti odjela iz prošle godine. Zaključak je bio da su, iako je bila pandemija, slamarke dosta radile, a svakako je najznačajnije da je uspjela organizacija XXXV. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame. Svoje aktivnosti slamarke su započele po sekcijama, pa se pozivaju svi zainteresirani da se priključe radu. Oni koji žele pohađati sekciju u Subotici mogu se javiti Jozefini Skenderović na broj 064/969-99-33, a za uključivanje u sekciju u Tavankutu mogu se javiti Dobrinki Babijanović na broj 064/141-09-95. Djeca osnovnoškolskog uzrasta zainteresirana za rad sa slamom u Tavankutu mogu se javiti nastavnici Ivani Vuković na telefon 063/557-244, a djeca iz Mirgeša učiteljici Zori Sloboda na broj 065/686-26-44. 
Osim slamarskog odjela, s radom je počeo i folklorni odjel. Zainteresirani za dječje skupine mogu se javiti Sandi Benčik na broj 064/186-41-23, dok srednju i reprezentativnu skupinu vodi Darko Prćić, kome se možete javiti na broj 061/622-81-73.
I. D.

Osnovan Odjel za izučavanje tradicijske baštine

SUBOTICA – Na svojoj sjednici održanoj 5. veljače Upravni odbor HKC-a Bunjevačko kolo donio je odluku o osnivanju Odjela za istraživanje i izučavanje tradicijske baštine, a za voditeljicu odjela imenovana je Senka Horvat. Tradicijska baština bunjevačkih Hrvata u Bačkoj (običaji, rituali, stari zanati, prehrana...) je veoma bogata, ali nedovoljno istražena, stručno obrađena i stavljena u funkciju revitalizacije, odnosno stvaranja novog kulturnog proizvoda. U tom kontekstu, Odjel će vršiti sustavno prikupljanje građe i njezino arhiviranje, evidentiranje i obradu elemenata tradicijske baštine, organiziranje radionica… HKC Bunjevačko kolo među svojim članovima ima kadrovski potencijal da se ovakva ideja provede, navode u toj udruzi. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika