Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trilogija 50 – boja, zvuk i emocije

Trilogija 50 naziv je projekta HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, koji će biti prikazan online od 20. veljače do 6. ožujka na YouTube kanalu i Facebook stranici udruge, a kao zamjena, zbog protuepidemijskih uvjeta, za njihov godišnji koncert kojeg redovito održavaju u prosincu. Kako naziv sugerira, projekt se fokusira na tri segmenta folklorne izvedbe (boja, zvuk, emocije), a u znaku je lanjskog jubileja Centra – 50 godina postojanja i rada.

Devet koreografija

»Upravo boja, zvuk i emocije su nazivi naše tri priče u ovoj našoj ‚folklornoj‘ verziji trilogije, mnogo poznatije u književnosti i filmu«, navodi voditelj folklornog odjela Marin Jaramazović. 
»Zapravo su to po tri koreografije snimljene za svaku priču, a čine jednu cjelinu ili jednu priču ispričanu mnogo puta, ali sada na malo drugačiji način. Matematički gledano tri priče puta tri, gledat ćete devet koreografija, ali. Zašto ali? Pa zato što smo pustili mašti na volju. Ono što nismo mogli na sceni najčešće zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti i teško rješivih problema usklađivanja programa zbog promjene kostima, ovdje to nije bio problem. Svaki segment trilogije ima različitu scenografiju, većinu prati i dramska radnja ili neki lajtmotiv, nekad tako neuobičajen za klasične folklorne programe i pitanje je li mu je tu i mjesto, ali to ćete vi suditi. Nama su baš takvi momenti činili rad zanimljivijim, a i izlazak iz zone komfora ili da kažemo tradicionalnog prikaza folklorne baštine. Možda na taj način privučemo kojeg pojedinca da se zaljubi i krene da posjećuje i prati folklorna dešavanja.«

Promjena fokusa

Jaramazović kaže da su u realizaciji Trilogije mijenjali fokus gledatelja, odnosno isticali ono što je publika manje gledala. 
»Recimo, u linđu u prvom planu je ljeričar, a igrači su samo jedan manje vidljiv dio koji dopunjuje atmosferu te dobro poznate poskočice... Ima li za to opravdanja? Naravno da ima, no da ne otkrivamo previše«, navodi Jaramazović.
Posebno su ponosni što su Trilogiju ostvarili 90 posto vlastitim snagama (ljudstvo i tehnika), s vrlo malo vanjskih suradnika, radeći većinu stvari sami u svojoj režiji. Kako kažu, potkrale su se i greške njima znane, a ako ih uočite – unaprijed se ispričavaju. Također su vodili računa da projekt promoviraju vizualnim materijalom u vidu plakata i najava.
Prikazivanje počinje u subotu, 20. veljače, s prvom koreografijom iz dijela kojega su nazvali »boje« i koji traje tri večeri. Nakon toga, od 23. do 25. veljače bit će prikazane koreografije iz segmenta »zvuk«, a od 26. do 28. veljače »emocije«. U ponedjeljak, 1. ožujka, bit će prikazana cjelokupna trilogija upotpunjena s bonus točkama, dok ćete 6. ožujka moći vidjeti i kratak film o snimanju ovog projekta »Iza scene«.
Sadržaji će biti prikazivani na YouTube kanalu i Facebook stranici HKC-a Bunjevačko kolo. Emitiranja počinju svaki puta u 20 sati.
»Neka naša Trilogija 50 bude doprinos u moru online sadržaja svake vrste, do mogućnosti da se uživo sretnemo, mi na sceni, a vi u publici«, navodi se u najavi projekta.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika