Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimski oratorij 

Iako smo naviknuli da se Zimski oratorij održava tijekom zimskoga raspusta, ove godine to nije bilo moguće iz svima poznatih razloga. Tako su organizatori odlučili oratorij prilagoditi epidemiološkim mjerama. 
»Tijekom zimskog raspusta se nismo mogli okupljati, jer su osim mjera kriznoga stožera na snazi bile i biskupijske mjere, točnije bile su obustavljene pastoralne aktivnosti. Sada je u manjim skupinama dozvoljen rad, pa smo se tome i prilagodili«, kaže voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin. 
Tako su djeca razdijeljena u uzrasne skupine s radom počela 12. i 13. veljače kada su se okupili učenici od 1. do 3. razreda, a učenici od 4. do 6. razreda su svoj program imali 15. i 16. veljače. 
»Program je bio drugačiji od onoga na što smo naviknuli. Dugo se nismo vidjeli, a budući da smo bili u samom vrhuncu poklada htjeli smo da ovaj oratorij bude u znaku veselja i druženja. Imali smo i duhovne radionice, ali smo se fokusirali na igre i zabavu, jer i sam don Bosco je rekao da kada vidi djecu da se igraju, zna da im se ne može ništa loše dogoditi u smislu da kad su okupirani igrom ne mogu griješiti, tako da je i to na jedan način naša duhovnost«, kaže Cvijin. 
Djeca su tijekom dva dana, osim duhovnih radionica, imala priliku za igru, druženje i izrađivanje maski, na kraju drugoga dana je bila i revija istih, a za one najbolje i slatke nagrade. 
Vikend koji je pred nama rezerviran je za starije osnovce, učenike sedmih i osmih razreda. 
»S obzirom na to da smo već u korizmi, imat ćemo i prikladnu temu, a to je ovoga puta glazba. Promišljat ćemo o tome što slušamo, na koji način tekstovi o kojima možda ni ne razmišljamo utječu na nas, ali i o ulozi glazbe u našem životu i životu Crkve«, pojasnila je Vedrana Cvijin i najavila kako će predavač za ovu temu biti vlč. Dragan Muharem.
Održavanje Zimskog oratorija potpomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika