Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ulog za buduću suradnju

Dopredsjednica Udruge Naša djeca Ninoslava Pirša, predsjednica Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Margareta Uršal, asistentica u obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević i profesor Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici Dario Španović sastali su se 3. veljače u Srijemskoj Mitrovici s načelnikom gradske uprave za obrazovanje Zoranom Đurićem i prosvjetnim inspektoricama Snežanom Konjević i Milkom Vlajić. Ovo je prvi sastanak Odbora HNV-a za obrazovanje s predstavnicima gradske uprave u Srijemskoj Mitrovici gdje učenici 12 godina u četiri osnovne škole izučavaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Povod posjeta bio je projekt »Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture – upoznaj i voli svoje, a poštuj tuđe«, te razgovori vezani za izučavanje predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici u osnovnim i srednjim školama.
 
Izborni predmet i u srednjim školama?

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima realizacije nekoliko značajnih projekata koji bi imali za cilj upoznavanje djece s kulturnim i povijesnim znamenitostima Srijemske Mitrovice i Subotice, kao i  mogućnostima uvođenja izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u srednje škole, budući da djeca srednjoškolskog uzrasta taj predmet trenutno izučavaju u prostorijama katoličke župe. 
»Doći na teren, obići škole i biti primljen u gradskoj upravi, znači puno. Mislim da je ovaj sastanak ulog za buduću suradnju. Mnogo je lakše kada izravno razgovaramo i zajedno pronađemo rješenja. Bilo bi dobro da tražimo zakonska rješenja kako bi učenici srednjoškolskog uzrasta koji pohađaju taj oblik nastave imali to upisano u svoje svjedodžbe. Sigurna sam da će im to puno značiti kada budu upisivali škole i fakultete u Hrvatskoj«, istaknula je Margareta Uršal. 
»Svaki dogovor ovakve vrste pospješuje našu suradnju. Svaki susret donosi nešto novo, nešto dobro, a smatram da su otvoreni neki novi putevi na kojima možemo napredovati. Mislim da ima puno prostora za to«, istaknuo je Zoran Đurić.

Sljedeće godine više učenika

Prije 12 godina, kada je Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture uveden u srijemskomitrovačke škole, nastavu je pohađalo nešto više od 100 učenika. Zbog općeg pada broja djece danas nastavu pohađa 38 učenika. 
»Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture je prve godine izučavanja u našim školama bio fakultativan. Nakon toga je uveden kao izborni predmet. Srijemska Mitrovica je bila prva općina u Srijemu u kojoj se izučavao taj predmet i mi smo bili grad primjer za druge. Nastava na hrvatskom jeziku se sada već godinama odvija na jedan divan način. Na nastavu dolaze i djeca drugih nacionalnosti, što nam daje dokaz da smo uspjeli u onome što smo htjeli. Multikulturalni cilj je postignut uvođenjem Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u našoj sredini. Od ukupnog broja djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, polovina su u osnovnim, a druga polovina je u srednjim školama. Mislim da je to dovoljan razlog da od iduće godine djeca počnu izučavati ovaj predmet i u srednjim školama«, izjavila je Snežana Konjević. 
»Prema evidenciji koju imamo, već sljedeće školske godine doći će do povećanja broja djece. Ovo je prvi posjet HNV-a našim školama za 12 godina, od kada se održava nastava na hrvatskom jeziku direktno vezana za škole, gdje se oni upoznaju s ravnateljima, načelnicima za školstvo, prosvjetnom inspektoricom. Drago mi je što su se predstavnici gradske vlasti mogli uvjeriti da HNV, kao naša krovna institucija, skrbi o svim školama gdje se održava nastava Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture«, rekao je Španović.
Gosti iz Subotici posjetili su četiri osnovne škole u tom gradu: Boško Palkovljević Pinki, Jovan Jovanović Zmaj, Sveti Sava i Jovan Popović. Učenicima su osigurani darovi, a nastavniku uručeni novi programi nastave i učenja te komplet materijala za realizaciju nastave. 
Ovom se prigodom delegacija susrela i s vijećnikom HNV-a Krunoslavom Đakovićem u Hrvatskom domu s kojim je razgovarala o potrebama sufinanciranja izvannastavnih aktivnosti učenika, projektima i drugim važnim pitanjima obrazovanja. 
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika