Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Za obnovu kuće bana Jelačića 
11,9 milijuna dinara

Odluka Vlade Srbije da Hrvatskom nacionalnom vijeću proslijedi 11,9 milijuna dinara za obnovu rodne kuće bana Jelačića u Novom Sadu objavljena je u najnovijem broju Službenog glasnika.
Novac je iz sredstava tekuće proračunske rezerve preko Generalnog sekretarijata Vlade.
Rujna prošle godine rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu predana je na upotrebu hrvatskoj zajednici u Srbiji, prenosi RTV.


Završena akcija prikupljanja
pomoći Cro-Fonda

»Prošloga petka završena je jednomjesečna akcija, koju je pokrenula Fondacija Cro-Fond za pomoć stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Akcija je započela 30. prosinca prošle godine. Drugoga dana nakon tog strašnog događaja donijeli smo odluku da se preko fondacije prikupljaju financijska sredstva, jer smo procijenili da za neku drugu pomoć nemamo mogućnosti ni kapaciteta. Prikupljeno je 1.594.634 dinara i uplaćeno je na račun Caritasa Srbije, koji će biti prebačen Caritasu Hrvatske i zatim onima kojima je pomoć potrebna. Zadovoljni smo odazivom i udruga i pojedinaca«, rekao je upravitelj fondacije Lazar Cvijin za Hrvatsku riječ.
U akciji je sudjelovalo više od 1.000 pojedinaca i 40 organizacija, kao i sve profesionalne institucije hrvatske zajednice. Inicijativu su podržale gotovo sve lokalne hrvatske zajednice – od Banata (Zrenjanin, Starčevo i Opovo), preko Srijema (Petrovaradin, Surčin, Zemun, Golubinci, Srijemska Mitrovica) do Hrvata iz Bačke (Subotica, Sombor, Tavankut, Đurđin, Monoštor, Vajska).
»Odaziv onih koji su podržali akciju bio je i više nego dobar, a prikupljena novčana sredstva su iznad očekivanja. Uspješnosti akcije pridonosi i činjenica kako je riječ o prvoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za potrebite organiziranoj unutar institucija hrvatske zajednice. Pokazali smo snagu zajedništva, a posebno nas raduje što se ona nastavlja i u suradnji s Caritasom Srbije s kojim ćemo prikupljena sredstva isporučiti stradalima«, izjavila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.
»Dvije bih činjenice istaknuo. Prvu, velika samoinicijativnost pripadnika zajednice i vodećih ljudi iz hrvatskih udruga u prikupljanju pomoći dokaz je raširene solidarnosti među Hrvatima u Vojvodini sa stradalima u potresu. I drugu, hrvatska je zajednica u Srbiji kako institucionalno tako i organizacijski u tolikoj mjeri razvijena da i ovako složene aktivnosti može uspješno realizirati«, zaključuje predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.
Prikupljena financijska sredstva, uplaćena na račun Fondacije Cro-Fond, bit će danas uplaćena Caritasu Srbije te isporučena nastradalima.


Pomoć HNV-a obiteljima 

Hrvatsko nacionalno vijeće uputilo je pomoć za 72 obitelji u vidu vaučera od 5.000 dinara za kupovinu u marketima. »Mnoge projekte bilo je nemoguće realizirati, te smo koncem prošle godine odlučili aktivirati jedan socijalni program pomoći obiteljima. Uputili smo pomoć 72 obitelji u svim regijama u iznosu od ukupno 360.000 dinara. Elektori i vijećnici iz svih regija su davali svoje prijedloge kome treba uputiti pomoć te su i proslijedili na terenu vaučere za kupovinu u marketima Roda i Idea«, kaže Lazar Cvijin.


Zahvala donatorima 

Prve dvije godine mandata četvrtog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća prikazane su u publikaciji koje je nedavno objavilo Vijeće. Koordinator razvojnih projekata u HNV-u i urednik ovog promidžbenog izdanja Filip Čeliković kaže kako su u njoj prikazani samo najvažniji ishodi s idejom da se donatorima i elektorima prikaže kako Vijeće funkcionira i što je učinjeno za dvije godine. 
»Cilj je zahvaliti se svima onima koji su pomogli projekte i programe HNV-a kao i svim elektorima i prikazati sve one koji su bili ključni za naša ostvarenja u prethodne dvije godine«, kaže Čeliković.    

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika