Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

U prodaji knjiga o porodici Skenderovića Općinara

SUBOTICA – Tragom starih matičnih knjiga u Subotici: Povijest jedne male grane velike porodice Skenderović naslov je knjige Ivana Skenderovića, koja je nedavno izišla u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Knjiga se po cijeni od 800 dinara može kupiti u prostorijama Zavoda u Subotici, na adresi Laze Mamužića 22 ili slanjem poštom ako je poručite preko mail adrese ured@zkvh.org.rs ili telefonom na broj 024/535-533, uz plaćanje poštanskih troškova.
U knjizi se opisuje povijest porodice Skenderovića Općinara od najranijeg spomena u povijesnim izvorima početkom 18. stoljeća sve do danas. Kako navodi recenzent knjige, povjesničar Robert Skenderović, knjiga predstavlja iznimno uspješni pokušaj rekonstrukcije vlastite obiteljske genealogije. Vrijedna je za članove porodice Skenderovića Općinara, ali i za bunjevačke Hrvate, pa i za širu čitateljsku publiku koju zanima povijest bunjevačkih Hrvata i Bačke.  

Pokrajinski natječaji za kulturu i informiranje

NOVI SAD – Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama raspisalo je pet natječaja iz područja kulture i tri natječaja iz područja informiranja za 2021. godinu. Među ostalim, raspisan je i Natječaj za financiranje – sufinanciranje projekata od značaja za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2021. godini. Natječaj se odnosi na tri područja: zaštitu nematerijalnog kulturnog naslijeđa i suvremenog umjetničkog stvaralaštva; objavljivanje do sada neobjavljenih izdanja knjiga na jezicima nacionalnih manjina te objavljivanje časopisa na jezicima nacionalnih manjina. Natječajem će ukupno biti raspodijeljeno 8.600.000 dinara, a otvoren je do 1. ožujka. 
Kada je u pitanju informiranje, raspisan je i Natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz područja javnog informiranja, koji podrazumijeva i medijske sadržaje na jezicima nacionalnih manjina za koje će u obje kategorije (privatna poduzeća i nevladine udruge) biti ukupno raspodijeljeno 6,2 milijuna dinara. Ovaj natječaj je otvoren do 8. ožujka.
Tekstovi natječaja i prijave dostupne su na internetskoj stranici Tajništva – www.kultura.vojvodina.gov.rs.

Natječaji Ministarstva kulture

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informiranja Srbije raspisalo je više natječaja iz područja kulture i informiranja za 2021. godinu. Među ostalim, raspisan je i natječaj za financiranje ili sufinanciranje projekata iz područja suvremenog stvaralaštva u području kulturnih djelatnosti nacionalnih manjina u Srbiji, koji je otvoren do 22. veljače. Najmanji iznos koji će se financirati ili sufinancirati po projektu iznosi 120.000 dinara.
Također, raspisan je i natječaj za sufinanciranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina. Njime će biti raspodijeljen 41 milijun dinara, a natječaj je otvoren do danas, petka,12. veljače.
Više informacija na internetskoj stranici Ministarstva www.kultura.gov.rs, gdje možete pronaći i potrebne formulare. 

Marin Jaramazović novi voditelj folklornog odjela Bunjevačkog kola

SUBOTICA – Na sjednici Upravnog odbora HKC-a Bunjevačko kolo, održanoj 5. veljače, donesena je odluka o imenovanju Marina Jaramazovića za novog voditelja folklornog odjela Centra, objavila je ta udruga na svojoj internetskoj stranici. Dosadašnja voditeljica Senka Horvat nastavlja raditi u folklornom odjelu uz koordinaciju s Jaramazovićem. Jaramazović se folklornim vodstvom aktivno počeo baviti 1995. godine, a u HKC Bunjevačko kolo došao je 2018. godine. Od svog dolaska uz Senku Horvat kreativno je pridonosio radu i napretku folklornog odjela te kao takav zadobio povjerenje igrača kojih je svake sezone sve više. Upravni odbor izražava veliku zahvalu Senki Horvat na dosadašnjem vodstvu folklornog odjela i trudu koji je uložila te veseli se njenom daljnjem angažmanu.

Dva desetljeća Bodroga

MONOŠTOR – Kulturno umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Monoštora obilježava ove godine dva desetljeća od osnutka. Udruga je osnovana na skupštini održanoj 7. veljače 2001. godine. Tim povodom, danas (petak, 12. veljače) u 17 sati u mjesnoj crkvi svetog Petra i Pavla bit će služena misa za sve pokojne članove Bodroga. 
»Kao i onda, tako i sad, pred svima nama je ozbiljan zadatak očuvanja, njegovanja, promocije i popularizacije prebogate tradicijske baštine Hrvata iz Monoštora. No, isto tako i njegovanja prijateljskih odnosa sa svim udrugama u zemlji i inozemstvu«, navode u udruzi povodom 20. obljetnice njihova rada.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika