Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sabotaža HSS-a u Somboru, skupština Šokačke kasine u Baču

30. siječnja 1921. – Neven donosi odgovore subotičkih odbora Bunjevačko-šokačke stranke i Hrvatske pučke stranke za Vojvodinu na poziv subotičkog velikog župana Paje Dobanovačkog da delegiraju svoje članove u novoimenovani prošireni senat grada Subotice. BŠS-u je od 200 mjesta u proširenom senatu ponuđeno 25 posto (50 mandata), a HPS-u 10 mandata. Obje strane prosvjeduju protiv imenovanja općinskih zastupnika i zahtijevaju provođenje općinskih izbora.

30. siječnja 1921. – Neven javlja da župnik u Valpovu Ante Evetović, poznat javnosti kao pjesnik Miroljub, leži teško bolestan.

31. siječnja 1925. – Neven javlja da je 29. siječnja u Bajmaku održan zajednički javni zbor Bunjevačko-šokačke stranke i Demokratske stranke. Govorio je Rude Pjecki. Prisutni, 1.500 ljudi, klicali su nositeljima liste oporbenog bloka Ivanu Ivandekiću i Ljubi Davidoviću.

31. siječnja 1941. – Subotičke novine donose otvoreno pismo predsjednika Mjesne organizacije Hrvatske seljačke stranke u II. krugu Grge Dedina, koji piše da je on osnivač i organizator HSS-a u Subotici, te da su on, Ivan Krmpotić, Dragutin Perc i Stjepan Doljanin donijeli Josipa Vukovića Đidu iz Hrvatske pučke stranke u HSS.

1. veljače 1906. – Neven donosi nekrolog o svećeniku Nikoli Kujundžiću (1861. – 1906.), koji je pisao pjesme za bunjevačka prela.

1. veljače 1913. – Neven javlja da je 26. siječnja tavankutska crkvena općina imala ustoličenje.

1. veljače 1938. – Obzor se osvrće na pisanje beogradske Politike prigodom proslave 60-godišnjice osnutka Pučke kasine u Subotici, tvrdeći da ono nikako ne odgovara stvarnosti.

2. veljače 1924. – Hrvatske novine javljaju da je 23. siječnja izdahnuo u 33. godini Ambrozije Bašić, poglavar Karmelskog samostana u Somboru, sin somborske bunjevačke obitelji.

3. veljače 1912. – Neven javlja da je ustoličenje Ilije Kujundžića za počasnog kalačkog kanonika bila prava subotička svečanost.

3. veljače 1940. – Hrvatski dnevnik javlja da su mjesne vlasti u Somboru (kotarska oblast) zabranile propisno prijavljenu skupštinu HSS-a, na kojoj je trebao govoriti među inim i Grga Vuković. Ovaj akt je ocijenjen kao politička sabotaža.

4. veljače 1922. – Neven javlja da Prosvjetno društvo Neven priređuje 5. veljače Strossmayerov dan u velikoj dvorani Katoličkog kruga. Predavanje će održati Mate Evetović, profesor gimnazije.

4. veljače 1926. – Neven piše da je prošlog tjedna HSS održao prvi puta poslije 1918. skupštinu u Zemunu, kojoj je prisustvovalo oko 500 Nijemaca, pristaša Njemačke stranke. Za nedjelju je najavljena skupština i u Pančevu. Mnogi pristaše Njemačke stranke su izjavili da će prijeći u HSS.

4. veljače 1938. – Subotičke novine javljaju da je Šokačka kasina u Baču, jedina pravna ustanova šokačkih Hrvata u cijeloj okolici, nedavno održala svoju glavnu skupštinu, na kojoj je izabrana uprava: predsjednik Franjo Azaševac, potpredsjednik Vinca Šamanović, knjigovođa Pava Šemudvarac, blagajnik Mato Topalić, knjižničar Ivan Krempatić, revizor Stipan Vuković. U odbor su ušli: Ivan Filipović Šerić, Joza Azaševac (Franjčev), Ivan Nemet, Stipan Nađ.

5. veljače 1921. – Subotičke novine javljaju da su subotičke Bunjevce prigodom Velikog prela posjetili narodni zastupnici Pučke stranke i Narodnog kluba (tzv. klerikalci) Antun Korošec, Janko Šimrak, Ivan Stanovnik, Josip Hohnjec, Josip Klekl, Salko Baljić i Ivan Pavičić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika