Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kršćanska darežljivost za pogođene potresom

Vrlo brzo nakon potresa u Hrvatskoj vjernici katolici su se počeli organizirati u sakupljanju pomoći onima koji su u toj nevolji nastradali. Biskupi ovdašnjih biskupija oglasili su prikupljanje novčanih sredstava, koje je započelo uglavnom 10. siječnja. Uslijedilo je obavješćivanje župljana, te sakupljanje, koje se u slučaju Subotičke biskupije produljilo još dva tjedna.  
Subotički biskup Slavko Večerin uputio je 28. siječnja svećenicima, redovništvu i vjernicima u biskupiji zahvalu za prikupljenu materijalnu pomoć za potrebe stanovnika potresom pogođenih krajeva. 
»Svojim okružnim pismom od 30. prosinca uputio sam vam poziv da u nedjelju, 10. siječnja 2021., molitvom i novčanim prilogom priteknete u pomoć teško stradalima u nedavnom potresu u Petrinji, Glini, Sisku i okolici. Navedenog dana posvjedočili ste svojom molitvom duhovnu blizinu ljudima u velikoj nevolji, a velikodušnost novčanim prilogom, koji ste iz svojih skromnih mogućnosti za njih odvojili. Na taj način omogućili ste da Caritasu Sisačke biskupije dostavimo novčani iznos od 4.712.680 dinara. Od srca zahvaljujem svećenicima koji su organizirali molitvu i prikupljanje materijalnih dobara, a posebno zahvaljujem svima vama koji ste vlastitu dobrotu pretvorili u djelo, a plemenitost združili s ljubavlju mnogih ljudi velika srca«, navodi se u okružnici subotičkog biskupa. 
Neke su od manjih župa, kako je kasnije izjavio preč. Mirko Štefković, sakupile iznenađujuće puno, što govori o tome koliko je sve ovdašnje katolike ganula teška situacija u Hrvatskoj nakon potresa.  
Prema odredbi zrenjaninskoga biskupa Ladislava Németa, i u župama Zrenjaninske biskupije prikupljena je milostinja za žrtve potresa u Sisačkoj biskupiji. Ekonomski ured biskupije izvijestio je da je toga dana sakupljeno 510.200 dinara. U 14 župa grkokatoličke Eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur istog su se dana na bogoslužjima sakupljala novčana sredstva, prema odluci mons. Đure Džudara, eparhijskog vladike. Sredstva su upućena eparhijskom Caritasu radi upućivanja potrebitima u potresom razorenim područjima u Hrvatskoj. Sakupljeno je 285.220 dinara.
M. Tucakov
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika