Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Razgovori o budućim ulaganjima

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić posjetila je 29. siječnja Šokačku kuću u Beregu. Povod posjetu bio je razgovor s predsjednikom HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević Miloradom Stojnićem oko budućih ulaganja u završne radove obnove spomenutog objekta te obnove rodne kuće hrvatskog književnika Ante Jakšića koja bi s prvom tvorila jedinstvenu cjelinu. Cilj je obnove zaštita materijalne kulturne baštine te njezina buduća turistička ponuda kao i stvaranje prostora u kojem će se mjesni Hrvati moći okupljati i njegovati svoje običaje i stare zanate.
www.hnv.org.rs


Predstavnice udruge Naša djeca i HNV-a posjetile Srijemsku Mitrovicu

Unaprjeđenje izborne 
hrvatske nastave

U okviru projekta koji financira Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije, predstavnici udruge Naša djeca iz Subotice, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, obilaze škole i mjesta u Vojvodini u kojima se izučava nastava iz predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Cilj ovoga projekta je podizanje stručnih i jezičnih kompetencija nastavnika za realizaciju novih programa nastave ovoga predmeta. 
Tim povodom dopredsjednica udruge Naša djeca Ninoslava Pirša, predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal i asistentica HNV-a u obrazovanju Nataša Stipančević boravile su u srijedu u Srijemskoj Mitrovici, gdje su održale sastanak s predstavnicima gradske uprave te potom obišle osnovne škole u tom gradu u kojima se predaje Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
Na sastanku s načelnikom Gradske uprave za obrazovanje Zoranom Đurićem i prosvjetnim inspektoricama Snežanom Konjević i Milkom Vlajić konstatirana je dobra suradnja HNV-a i Grada Srijemska Mitrovica glede obrazovanja na hrvatskom jeziku. Izborni predmet na hrvatskom jeziku u tom gradu izučava se 12 godina. Na sastanku su stvorene osnove za unaprjeđenje ove suradnje, te je dogovoreno da se iduće godine pokuša uvesti nastava Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture i u srednjim školama. 
Predstavnice udruge Naša djeca i HNV-a posjetile su i osnovne škole u kojima postoji izborna nastava na hrvatskom jeziku, a s ciljem uspostave suradnje te uručivanja materijala za rad koji treba pomoći odvijanje spomenute nastave. U pitanju su škole Boško Palkovljević Pinki, Jovan Popović, Jovan Jovanović Zmaj i Sveti Sava. 
H. R.


Zbor građana u Golubincima

Nezadovoljstvo 
zbog zatvaranja ceste

Mještani Golubinaca održali su u nedjelju, 31. siječnja, zbor građana ispred mjesne zajednice tog mjesta. Razlog njihovog okupljanja bio je zatvaranje ceste Stara Pazova – Golubinci. Naime, od 25. siječnja cesta Stara Pazova – Golubinci je zatvorena zbog radova na izgradnji nadvožnjaka preko pružnog prijelaza u Ulici Ćirila i Metodija u Staroj Pazovi. Promet u pravcu Golubinaca potpuno je obustavljen, a mještanima je ostavljena alternativna ruta preko Ljukova i Inđije koja je, kako se navodi u priopćenju Općinskog odbora GG Izbor za našu opštinu, dugačka, a cesta je neuređena. Kako navode, na ovaj način stanovnici Golubinaca su praktično odsječeni od ostatka Općine Stara Pazova, a dodatno su i povećani troškovi puta koje svakodnevno moraju plaćati zaposlenici i učenici. Također kažu da su zatvaranjem puta ostali i bez mogućnosti za hitnu zdravstvenu njegu, i to u vrijeme pandemije. Golubinčani od predstavnika svojih lokalnih samouprava očekuju odgovore povodom problema nastalih zatvaranjem ceste Golubinci – Stara Pazova, te odgovor na pitanje zašto nisu poduzete mjere da se ti problemi spriječe. Smatraju da je trebalo na vrijeme urediti ljetni put koji vodi pored pruge do vojačkog nadvožnjaka i na taj način građanima osigurati alternativnu rutu, te pripremiti druge mjere kojima bi se ova situacija ublažila.
Ponovno okupljanje planirano je za nedjelju, 7. veljače. Dogovorili su se da tog dana građani Stare Pazove, Nove Pazove i drugih okolnih mjesta dočekaju Golubinčane kod pruge, gdje je cesta blokirana i da zajedno odu ispred zgrade Općine, gdje će rukovodstvu lokalne samouprave predstaviti njihove zahtjeve.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika