Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O informiranju, obrazovanju i prekograničnoj suradnji

Predsjednik Općine Bač dr. Steva Panić primio je prošloga tjedna izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća koje su činili dopredsjednik HNV-a za Podunavlje Željko Pakledinac i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin. Na sastanku je bilo riječi o pitanjima vezanim za informiranje i obrazovanje pripadnika hrvatske manjinske zajednice u toj općini te njihovo sudjelovanje u projektima prekogranične suradnje s Hrvatskom. 
Izaslanstvo HNV-a je ovom prigodom pohvalilo dosadašnju potporu koju je Općina Bač davala hrvatskim udrugama i katoličkim crkvama u tom mjestu te je izražena nada u buduću suradnju. Po riječima Cvijina, predsjednik Općine Panić dao je potporu inicijativama koje uključuju ponovno pokretanje radijske emisije Zvuci bačke ravnice na lokalnoj postaji Radio Bačka te uvođenje izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u program OŠ Vuk Karadžić u Baču.
»Plan je da se dvosatna emisija Zvuci bačke ravnice s informacijama iz života hrvatske zajednice, koja je u svoje vrijeme bila slušana, oživi. Predsjednik Općine Bač je na sastanku obećao kako će razgovarati s vlasnikom postaje Radio Bačka da se, po nama, visoka cijena tražena za emitiranje programa još jednom razmotri. Plan je da realizaciju ovog programa pomognu Općina Bač i HNV, kao i da se aplicira na natječaje iz tog područja. Druga tema bila je pokretanje nastave izbornog predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne u OŠ Vuk Karadžić u Baču. U Općini Bač takva vrsta nastave već postoji u Plavnoj i Vajskoj«, kaže Lazar Cvijin. 
Također, razgovaralo se i o projektima prekogranične suradnje s Hrvatskom pri čemu je Nikola Banjac iz Ureda za lokalni ekonomski razvitak Općine Bač istaknuo dobru suradnju s općinama Ilok i Lovas na projektu unaprjeđenja poslovnih kompetencija – FED CCNET. S tim u svezi, kako isitiče Cvijin, HNV je iskazao očekivanja da u narednom ciklusu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, za razdoblje 2021.–2027., u projektima sudjeluje i lokalna hrvatska zajednica te dijelovi Općine u kojima Hrvati žive.
D. B. P.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika