Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od Sombora do Beograda

Počinjem ovotjedni uvodnik tamo gdje sam stala u prošlom broju Hrvatske riječi, a to je nevjerojatna priča o trasi autoceste koja, kako smo izvijestili prije tjedan dana, treba prolaziti kroz sam centar grada. Nismo ni nakon tjedan dana, što bi se reklo, pametniji, jer i pored svih pokušaja nismo uspjeli doznati je li trasa ove ceste dobila ipak drugačiju putanju? I, ako jeste, kuda sada cesta prolazi?
Ono što se da iščitati iz odgovora koji smo dobili iz Pokrajinskog tajništva za urbanizam i zaštitu životnog okoliša jest da je Grad Sombor uložio primjedbu glede trase ucrtane ceste i zatražio da se trasa ceste ucrta izvan Sombora (Sjeverna obilaznica). Ohrabrujuće. Ali to još uvijek ništa ne znači, jer su iznijete primjedbe samo evidentirane. Hoće li cesta ići Sjevernom obilaznicom ili nekom drugom rutom znat će se tek nakon izrade planskih dokumenata, a rok za izradu nacrta planskih dokumenata je šest mjeseci.
Ne samo da ćemo se načekati još pola godine već će nakon toga nacrt biti na stručnoj kontroli, pa na javnom uvidu još 30 dana. U prijevodu (u najboljem slučaju) opasno ćemo se približiti rujnu, za kada je najavljen početak radova na izgradnji ceste. Što znači da će taj zadani rok možda biti i pomjeren.
A jedna ulica, i to u središtu Beograda, na Dorćolu, i dalje odolijeva usprkos svom imenu. Dubrovačka. Nekako je promakla u valu promjene »nepodobnih« naziva. Kao što su preživjele Dalmatinska i ulice koje nose imena hrvatskih književnika. Ali, vratit ću se na Dubrovačku. Nije taj naziv zaostao iz naše, ne tako davne, zajedničke prošlosti već iz mnogo ranijeg razdoblja. Kao trag doseljavanja dubrovačkih trgovaca na prostore Beograda. Još u XVI. stoljeću. Od tada su se doseljavali Hrvati u Beograd, zajedno i pojedinačno, u različitim razdobljima, iz različitih razloga. Danas ih ima nešto manje od 8.000. To je službena brojka. Čak i da ih je toliko koliko pokazuje službena statistika, svrstava to zajednicu beogradskih Hrvata u drugu po brojnosti u Srbiji. Uz tu brojnost skoncentrirana je u glavnom gradu države, što je još jedna velika prednost. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika